I natt finns på nytt en chans att det kan bli norrsken över Göteborg.
I natt finns på nytt en chans att det kan bli norrsken över Göteborg. Bild: Läsarbild: Malin Unger

Chans att se norrsken över Göteborg i natt

Mycket pekar på att det kan synas norrsken på himlen över Göteborg natten mellan onsdag och torsdag. SMHI:s meteorolog tipsar om hur du ökar dina chanser att få en skymt av det praktfulla ljusfenomenet.

ANNONS
|
Bilden visar norrsken över Stockholm.
Bilden visar norrsken över Stockholm. Bild: Lisa Abrahamsson/TT

Norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar från solen träffar jordatmosfären. Oftast förekommer det i norra Sverige, och att det syns så långt söderut som vid Västkusten är ovanligt, även om det har hänt ett antal gånger i år. Natten mellan onsdag och torsdag talar både den geometriska aktiviteten och väderförhållandena för att vi på nytt kan få se fenomenet i Göteborg.

– Vädermässigt ser det lovande ut. Det kommer vara klart och molnfritt hela natten, och det är ju en väldig förutsättning, säger Angelica Lundberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Hon råder att man tar sig till en mörk plats om man vill ha en chans att se norrsken.

ANNONS

– Ju mörkare omgivning desto bättre. Få bort så mycket bakgrundsljus som möjligt och ta dig till en stor park eller åk lite utanför stan.

”Mer värt att ha bilden på näthinnan än i telefonen”

När man ser något så vackert och ovanligt som norrsken är det lätt att instinktivt dra fram mobilen och ta en massa bilder. Men Angelica Lundberg rekommenderar att man istället ska fokusera på själva upplevelsen.

– Det är ju ett skådespel! Var vaken, titta och njut. Man kanske inte bara ska försöka fånga det på bild utan se till att man upplever det på riktigt. Det är nog betydligt mer värt att ha bilden på näthinnan än i telefonen.

LÄS MER:Nytt norrsken över Västsverige – ta del av läsarnas bilder

LÄS MER:Här är tipsen för bästa norrskensbilderna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS