Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Brand på skola i Partille

Strax innan klockan halv tre under natten mot onsdagen larmades räddningstjänsten till en skola i Partille. Enligt räddningstjänsten brann det med öppna lågor när de anlände till platsen.

Vid klockan 02.17 under natten mot onsdagen inkom ett larm om en brand i byggnad i Furulund, Partille. Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till platsen.

– Vi är på plats där just nu och arbetar. Vad jag förstår så har vi haft en ganska god effekt och påbörjat släckningen nu, det brann med öppna lågor genom något fönster där när vi kom dit, säger Peter Zettersten, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt räddningsledare har det varit runt 20 räddningsmän i insatsen och fem enheter på plats. Under natten var det några boende som vaknade av att det luktade rök, och enligt räddningstjänsten har det varit en rökutveckling i byggnaden.

– Det har brunnit i ett par klassrum och sedan har det spridits rök, bland annat via ventilationen i byggnaden, säger Johan Helsing, insatschef och räddningsledare på plats.

”Försökte dämpa spridningen”

Räddningstjänsten kunde snabbt få kontroll på branden och förhindra en större spridning.

– Vi försökte dämpa spridningen från utsidan. När nästa bil kom så gick vi in från insidan för att säkerställa konstruktion och förhindra vidare spridning, säger Johan Helsing, insatschef och räddningsledare på plats.

Det är fortfarande okänt exakt vad som orsakat branden.

– Någon brandorsak kan jag inte uttala mig om. Polisen har varit här och tagit bilder, säger Johan Helsing.

Inga personskador

Enligt räddningstjänsten har det brunnit i en av lågstadiedelarna som ligger närmast matsalen. Ingen person ska ha kommit till skada i samband med branden.

– Det kommer krävas en hel del sanering eftersom det stinker brandrök, säger Johan Helsing.

Räddningsledaren bedömde vid klockan 04.30 att de skulle ha en styrka kvar på plats i en och halv timme. Runt 7.30 kunde räddningstjänsten avsluta insatsen och lämna Furulund.

Polisen har startat en utredning gällande grov skadegörelse genom brand.

– Vi kommer ta dit tekniker och undersöka om den är anlagd eller inte, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.

Skolan stängd för lågstadiet

Branden påverkar Furulundsskolans undervisning. Förskoleklass och lågstadiet kommer inte kunna vara på plats under onsdag eller torsdag. Resterande klasser på grundskolan kan lektioner som vanligt.

– Förhoppningen är att all undervisning kan vara igång på fredag, säger Anna Hartung, kommunikationschef i Partille kommun.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.