Pulversläckare är viktigt att ha hemma ifall olyckan skulle vara framme.
Pulversläckare är viktigt att ha hemma ifall olyckan skulle vara framme. Bild: Per Wahlberg

Boende släckte brand – hyllas av räddningstjänsten: ”Föredömligt”

De boende stängde av elen och påbörjade släckning med pulversläckare. Det gjorde att faran snabbt var över. Nu hyllas de boende av räddningstjänsten.
– De agerade föredömligt, säger Mats Gränsmark, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

ANNONS
|

Det var strax innan klockan elva på måndagskvällen som SOS larmades om en brand i ett pannrum i ett villaområde i Gottskär utanför Kungsbacka. Men när räddningstjänsten kom fram var branden redan släckt av de boende själva.

– Det hade börjat brinna i teknisk utrustning. Men de agerade föredömligt och stängde av elen för att sen släcka med pulversläckare, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Att boende håller huvudet kallt och agerar enligt skolbokens alla regler är inte ovanligt.

– Men det är lika vanligt att de inte gör det. Det hänger lite grann på hur man agerar i sådana här stressade situationer, det är inte alltid folk klarar det, säger Mats Gränsmark.

ANNONS

Styrkorna på plats hjälpte till att ventilera ut rök och gjorde kontroller så att det inte fanns risk för ytterligare brand.

– Det är viktigt att man har rätt utrustning hemma. Brandvarnare, brandfilt och pulversläckare är två grejer som man ska ha, säger Mats Gränsmark.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS