Årets hetaste tillställning i Surte

I helgen hölls en minst sagt het tillställning i Surte Kraftstations lokaler. Utställare från hela Norden kom för att dela sin passion för chilifrukterna och svenskt mästerskap i chiliätning avgjordes.

ANNONS

Under lördagens event trängdes chilientusiaster tillsammans med utställare och besökare. Människor från hela Göteborgsområdet trotsade regnet och tog sig till Surte för att få ta del av de heta frukterna.

Anordnade gjorde Chiliklubben tillsammans med mikrobryggeriet Beerium, som även håller till i den gamla glasfabriken Surte Kraftstation till vardags. Precis som under tidigare chilievent har Beerium framställt öl med chilismak.

– Vi odlar vissa chilisorter själva, men andra får vi köpa in, säger Marcello Milli, en av Beeriums grundare.

Vid ingången möts besökarna av den första uppsättningen öltappar – i en av byggnadens gamla transformatorceller.

– Det har varit jättemycket folk i dag, värdet verkar inte hindra dem, säger Marcello Milli medans han häller upp ett tråg med olika öl.

ANNONS

Mästerskap i chiliätning

Traditionsenligt anordnades även ett inofficiellt svenskt mästerskap i chiliätning, som hölls av den kända chiliprofilen Claus Pilgaard eller ”Chili Klaus” från Danmark.

Last man standing blev Nödingebon Fredrik Pauli, som efter 17 chilifrukter kunde ta hem segern.

Den starkaste chilin i tävlingen var en Carolina reaper, som uppmäter cirka 1,5 miljoner scoville och är känd som världens starkaste chilifrukt.

– Under tiden tänkte jag ”det kan inte bli värre än såhär”, säger Fredrik Pauli efter vinsten.

Med helgens vinst försvarade Fredrik Pauli även 2018 års förstaplats då han åt 23 chilis.

LÄS MER:Red Hot Chili Peppers åker på turné

Under tävlingen fick deltagarna stå upp för att publiken skulle kunna se, och efter fem chilis började det bli vingligt, tårögt och svettigt.

Tävlingens koncept – deltagaren som står ut längst vinner. Tävlingsledaren Claus Pilgaard delade ut chilifrukter i olika styrka och när en deltagare inte kunde hantera styrkan längre fick denne gå åt sidan och erbjöds ett glas mjölk eller yoghurt för att svalka munnen.

Varje chilifrukt behövde förtäras helt, endast stjälken fick lämnas kvar, och om deltagaren kräktes innebar det en diskning.

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS