UV-lampor dödar virus på boende – experter skeptiska

Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal har börjat med särskilda UV-lampor för att ta död på bakterier och virus. Lamporna ska minska smittspridningen på boendet med hjälp av nygammal teknik som man är först ut med att testa i Skandinavien. Men på Elsäkerhetsmyndigheten är man skeptisk till om det verkligen ger önskat resultat.

ANNONS
|

LÄS MER:Dagny, 105, väljer robot före hemtjänst

På Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal får vi börja med att ta ett snabbtest. Både fotografen och undertecknad får ett streck på testet, vilket betyder att vi är friska nog att släppas in på boendet som hyser 21 gäster.

Tre särskilda lampor med ultraviolett ljus har satts upp i taket i olika allrum, som är öppna mat- och samlingssalar. De ser mer ut som äldre tiders projektorer. Men UVC-lamporna har ett ljus som tar död på bakterier och virus inom fyra meters omkrets. Ljuset är inte skadligt för huden, vilket det var när tekniken började utvecklas tidigare under 1970-talet, förklarar ansvariga.

ANNONS

– Om det finns virus och bakterier så dör de och ramlar ner säger Camilla Cech Bergqvist, enhetschef på Fallströmmen.

– Man blir så bekväm och trygg när man är här så man glömmer bort sig.

Hon är mycket nöjd med att ingå i pilotprojektet som ska pågå i två månader och som man är först ut med i Skandinavien inom vården. En sak är dock mindre bra. När hon vistas där lamporna finns glömmer hon för en stund bort corona-smittan och att ta på sig visiret igen, som annars sitter på hela dagen och skaver i pannan.

– Man blir så bekväm och trygg när man är här så man glömmer bort sig och det kan skapa en falsk trygghet, säger hon och hoppas satsningen blir permanent i vården.

Ultra-violett ljus

Sol och solarier ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC.

UVA-strålning: UVA-strålning är den strålning som är minst energirik. Både från solen och från solarier utgörs den största delen av UV-strålningen av UVA.

UVB-strålning: UVB har våglängder som är kortare än UVA-strålningens och är därmed mer energirik.

UVC-strålning: UVC-strålning är mycket energirik. UVC-strålning används till exempel i speciallampor för att döda bakterier.

UVC har använts mycket för desinficering av olika material. Dock måste strålningen komma väldigt nära (centimetrar) det material den ska desinficera på grund av att räckvidden är väldigt kort.

Eftersom UVC också skadar våra celler finns det stora risker med att använda det om människor kan bli exponerade.

WHO varnar för att använda UVC som desinficeringsmetod på hud.

Tillstånd:

UVC-lampor är inte tillståndspliktiga enligt Strålskyddslagen, men som verksamhetsutövare måste man uppfylla Strålskyddslagen, 7 kap omfattar icke-joniserande strålning, gällande bland annat försiktighet, kompetens och märkning.

Det är viktigt att den som har en verksamhet där man använder en strålkälla har kunskap om den och att man skyddar människor från omotiverad exponering.

Det är verksamhetsutövaren som har det ansvaret.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Slipper desinficera ytor

På korttidsenheten är det en genomströmning av människor. Här samlas många olika virus och bakterier. Med UVC-lamporna behöver personalen inte lägga lika mycket tid på att desinficera ytor som förut. Ett halvfärdigt pussel ligger kvar på bordet.

– Man behöver inte sprita av varje grej hela tiden. Och det blir rent på riktigt, säger Camilla Cech Bergqvist.

Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, läste om lamporna, som används bland annat på Atlanta General Hospital i USA och på Hongkong Airport. I laboratorium har lampornas ultravioletta ljus testats mot verkliga virus, bakterier och mögel och effekten har visat sig god. Hon ville se hur det skulle falla ut inom verksamheten.

ANNONS

– Vi har ju en massa problem som vi behöver lösa. Nu provar vi det här i två månader så får vi se hur det gick sen när vi utvärderar, säger hon.

Finns det inga risker med att sätta upp dessa lampor då?

– Inte alls. Det är inte så att vi sätter upp nåt som är farligt, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon förklarar via mejl att en riskbedömning har gjorts av kommunen innan lamporna sattes upp.

Boende och personal är positiva

90-åriga Sigrid Lundberg har lagt upp benen på en pall. Hon har ramlat och krossat en häl. Nu försöker hon bli bra nog att komma hem igen. Vilken funktion lampan med uv-ljus ovanför henne har vet hon inte.

– Nej, jag har bara tänkt på färgen. Vad de har för nytta av den har jag absolut ingen aning om.

Efter en förklaring, säger en skojfrisk Sigrid:

– Jamen allt som är positivt är ju bra att det tas tillvara. Folk ska inte vara så rädda för att prova saker och ting hela tiden.

Sommarvikarien Elin Jordö på Fallströmmen korttidsenhet är glad över satsningen med uv-lampor som ska ta död på bakterier..
Sommarvikarien Elin Jordö på Fallströmmen korttidsenhet är glad över satsningen med uv-lampor som ska ta död på bakterier.. Bild: Måns Langhjelm

Sommarvikarien Elin Jordö har missat uv-lamporna i taket. Att de tar död på bakterier och rengör allt i rummet på ett osynligt sätt överraskar.

– Det är ju jättejättebra, säger hon.

ANNONS

Myndigheter oroliga att UVC-lampor gör mer skada än nytta

På Strålsäkerhetsmyndigheten har man fått en del reaktioner efter att Ekot sänt inslaget om uv-lamporna på Fallströmmen.

– Om det finns en risk att människor blir exponerade för UVC-strålning från lampan kan man inte rekommendera att den används, säger Tove Sandberg Liljendahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

På Elsäkerhetsverket har man inte hört talas om att en sådan produkt används i offentliga utrymmen i landet tidigare. De reagerar med skepsis till om lamporna verkligen gör nytta.

– Man kan använda dem när man har tydliga regler och begränsar dosen, men i ett såhär allmänt utrymme är det svårt att begränsa dosen Då har vi svårt att se att det kommer vara säkert för personalen och boendes hälsa, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Hon förklarar att det ligger på företaget själva att testa och kontrollera att en produkt är säker. Det finns ingen gemensam standard i Europa för den här sortens produkter. Samtidigt kan hon inte heller säga att produkten är farlig innan de undersökt den själva och testat den.

– Finns det en standard som är exakt då är det enklare att testa, men måste man testa mot biologiska effekter så blir det svårare både för oss och för tillverkaren, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Talar både sjukvårdens och teknikens språk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS