La gå! Årets hummerfiske är igång

Under måndagsmorgonen satte jakten på havets svarta guld igång. GP var med på en båt utanför Vinga när årets första hummertinor kastades i.
– La gå! skriker Sven-Göran Hansson till sin bror Jan Hansson innan tina efter tina kastas i.

ANNONS
|

Från klockan 07.00 första måndagen efter 20 september är det varje år tillåtet att börja fiska hummer.

För privatpersoner är det tillåtet att använda högst sex tinor. Sven-Göran och Jan Hansson är båda två tidigare yrkesfiskare, och kan tack vare att de har kvar sin yrkesfiskarlicens använda upp till 40 stycken.

Hoppas får sälja årets första hummer

Strax norr om Vinga i Göteborgs skärgård ligger vid sjutiden på måndagsmorgonen ett tiotal båtar. Ungefär hälften är yrkesfiskare.

– Det har varit rätt gott om hummer de sista åren, konstaterar Sven-Göran som därmed är hoppfull inför säsongen.

Klockan 07.00 är bröderna redo att kasta i sina tinor.

ANNONS

– La gå! skriker Sven-Göran som kör båten till sin bror som kort därefter hivar ner fiskeredskapet i havet.

Varken Sven-Göran eller Jan vet riktigt vad uttrycket kommer från, mer än att det så länge de kan minnas används som ett kommando från den som kör båten till personen eller personerna som kastar ner tinorna.

Bröderna spekulerar i att uttrycket kan komma från engelskans ”Let’s go!” och att uttrycket med tiden fått en lokal klang.

Förhoppningen är att de redan tidigt, tidigt, imorgon bitti ska ha dragit upp årets första humrar. Lyckas de kommer bröderna att åka in till Göteborgs fiskeauktion och leverera fångsten. Har de tur är det en av deras humrar som kommer att lottas ut som den första som traditionsenligt säljs för ett skyhögt pris första tisdagen efter den 20 september.

Har laddat med 500 kilo bete

Ifjol såldes den första hummern för ett kilopris på 34 000 kronor. Även om kilopriset sedan snabbt dalar, är det inte för inte hummern kallas för havets svarta guld.

Personer, som till skillnad från bröderna Hansson, inte har någon yrkesfiskarlicens får däremot inte sälja humrarna de drar upp från havet. Däremot får de naturligtvis bjuda på sin fångst.

Innan hummerfesterna drar igång längs västkusten måste skaldjuren upp. Hönö-bröderna Hansson har en intensiv period framför sig. Sven-Göran som arrangerar hummersafari har laddat upp rejält med bete. Totalt rör det sig om ett halvt ton laxrens, makrill och sill.

ANNONS

– Vi föredrar laxen, den håller sig bäst, men sillen och makrillen går också bra, säger Jan Hansson.

La gå! skriker Sven-Göran och Jan kastar i ännu en tina. Strax efter klockan 07.00 hade de omkring 35 stycken kvar att kasta ner i havet.

Har ni något tips på var man ska kasta ner sina tinor?

– Där det finns hummer, säger Jan Hansson och skrattar.

Där bröderna räknar med att det ska finnas något att fånga är det omkring 20 meter djupt och stenig havsbotten.

Hårt fisketryck anses vara den främsta orsaken till att humrarna på västkusten under många år blev färre.

Fisket är strängt reglerat och startar i år klockan 07.00 måndagen den 21 september.

Inga andra redskap än hummertinor får användas.

Yrkesfiskare får använda 40 tinor samtidigt, fritidsfiskare sex tinor. Redskapen ska vara korrekt märkta och utmärkta på vattenytan.

Varje tina ska ha två rätt placerade flyktöppningar med minst 60 millimeters diameter.

Man får inte ta upp hummer som är kortare än 90 millimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant (carapaxlängd), och inte heller hummer som har yttre rom.

Fritidsfisket får pågå till och med 30 november, yrkesfisket till och med 31 december.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS