Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här kan de första tillfälliga modulbostäderna komma att byggas. Men grannarna är helt emot planerna.

Stora protester mot bygge i Askim

Askimsviken kan bli den första plats där det byggs tillfälliga modulbostäder. Trots att alla grannar är emot och att en protestlista med 1 500 namn lämnats in.

Som GP berättade i går har kommunens planer på 1 000 tillfälliga bostäder hittills inte gett något resultat. Men snart når det första bygglovsärendet byggnadsnämnden. Det handlar om 57 lägenheter i Askimsviken – planer som närboende protesterar mot. 
"Tomter i Askim säljs för mångmiljonbelopp och ju närmare havet desto dyrare", skriver en grupp grannar och fortsätter att hyran måste sättas på en marknadsmässig nivå för att inte strida mot lagens förbud mot stöd till enskilda. Deras slutsats blir att inga nyanlända kommer att ha råd att bo i de tillfälliga bostäderna och att de därför inte bör byggas.
Mickalai Pimashkow,handläggare på stadsbyggnadskontoret, säger att det kommit ganska många synpunkter på bygglovsansökan. Förutom de fem grannar som är direkt berörda har ett 40-tal andra närboende skickat in synpunkter.
– Alla är negativa, säger han.
Dessutom finns en skrivelse med 1 500 namn, från människor i olika delar av kommunen.
– Det är en ganska unik plats. Området är av intresse för hela staden, så självklart berör det inte bara grannarna.
Den skrivelse grannarna skickat in har till stora delar samma innehåll. Den innehåller ett tiotal punkter – som spänner från den juridiska osäkerhet som finns kring temporära bygglov, till vilka konsekvenser ett bygge skulle få till för de klibbalar som växer på tomten samt de vildbin som byggt bo i en jordhög.
Några grannar menar också att deras trygghet skulle försvinna om de 57 lägenheterna blir verklighet.
"Runt Askimsbadet bor familjer som är rädda om sina älskade barn och som inte vågar bo kvar. Vi menar att det tänkta boendet är ett risktagande", skriver de.
– En av anledningarna till att tomten är aktuella är att det bor folk i närheten. Vi skulle kunna lägga de här modulerna i skogen, men vad skulle det bli för integration? säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).
Stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo är för planerna, men Moderaterna krävde att ärendet skulle utredas vidare – och det var först efter votering som nämnden gav sitt godkännande.
Peter Hermansson (M), andre vice ordförande, säger att många medborgare haft synpunkter på placeringen av bostäderna, och att det är något Moderaterna tagit till sig.
– Det handlar om en yta alldeles intill badet, som i dag används av alla medborgare. Vi tycker inte att det är lämpligt att bygga där och reservera den för några få, säger han.
Den 25 oktober kommer ärendet upp i byggnadsnämnden, det första hittills av det som enligt planerna totalt ska bli 1 000 tillfälliga bostäder för nyanlända. Mikael Olehede, projektchef på Framtiden byggutveckling, bedömer byggtiden till någonstans mellan sju och nio månader.
– Det är lite markarbete och sedan ska modulerna beställas och snickras ihop. Och så är det lite markarbete efter det att de är på plats.
Om bygglovet går igenom – och det inte blir något överklagande som drar ut på tiden – kommer alltså de första tillfälliga bostäderna att stå klara tidigast nästa sommar.
Ulf Kamne säger att det känns väldigt bra att planerna på tillfälliga bostäder rör sig framåt och att han bedömer att nämnden kommer att bevilja bygglov.
Om grannarnas invändning – att tomten är för mycket värd för att det ska löna sig att bygga tillfälliga bostäder på den – säger han att det inte är relevant.
– Det är kommunen som äger tomten och vi ska inte sälja den. Avsikten är att använda den tillfälligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.