Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Stone räddad av Trump i sista stund

Till slut hann rättvisan upp Roger Stone. Men just när han skulle börja avtjäna sitt fängelsestraff ingrep Donald Trump. Presidenten hävdar att Stone är ett oskyldigt offer för ”häxjakten”.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Roger Stone är en nära vän och kampanjrådgivare till Donald Trump. Men Stone har inte bara hjälpt Trump, han är en veteran i kampanjsammanhang sedan Richard Nixons dagar. Stone skryter själv med att han kan fixa det mesta för dem han jobbar för och har ingenting emot att beskrivas som en konsult som arbetar i en gråzon. ”Ring Roger Stone” är ett gammalt begrepp med innebörden att det krävs ett fixande och trixande utöver det vanliga för att knäcka en politisk motståndare eller för att rädda sin egen kandidatur.

Trump har haft flera medarbetare som agerat för honom och som råkat illa ut. Hans advokat och fixare Michael Cohen sitter i fängelse och fick sitt straff reducerat eftersom han samarbetade med åklagarna.

Michael Flynn, som var kampanjchef inför valet 2016 och sedan blev nationell säkerhetsrådgivare utreddes i Rysslandsspåret, avskedades som nationell säkerhetsrådgivare efter att ha erkänt att han vilselett vicepresident Mike Pence men samarbetade sedan med Robert Muellers Rysslandsutredning. När Flynn skulle dömas för en rad oegentligheter ingrep Justitiedepartementet till hans fördel.

Presidenter kan benåda

Den tidigare borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, står också Trump nära som personlig advokat och var inblandad i Ukrainahärvan. Giuliani utreds av åklagare i New York för en rad ekonomiska brott.

Presidenter har möjlighet att benåda. Det händer ibland under presidenttiden men oftast dagarna före mandatperiodens slut. Bill Clinton benådade till exempel Susan McDougal, som dömts till fängelse för Whitewaterprojektet som Clinton varit inblandad men frikänts för. Realitystjärnan Kim Kardashian agerar för fångar i amerikanska fängelser och har fått president Trump att benåda.

Det ovanliga i Roger Stone fallet är att Trump agerat dagarna innan Stone skulle inställa sig i fängelset för att avtjäna ett drygt treårigt straff. Det handlar inte om en fullständig benådning utan om att Trump upphäver fängelsestraffet. Stone är dömd för mened och hot mot vittnen.

Har väckt kraftiga reaktioner

Trumps inblandning, både indirekt när det gäller Michael Flynn och direkt i Stones fall, väcker kraftiga reaktioner och avgångar både bland tjänstemän på Justitiedepartementet och bland jurister.

Demokraterna upprörs medan republikanerna är försiktiga i sina kommentarer eller överhuvudtaget inte vill bli inblandade.

Vita husets meddelande har rubriken ”Roger Stone är en fri man!” och Donald Trump anser att hans vän blivit utsatt för ett justitiemord av anledningen att han försökt ta fram uppgifter som Wikileaks var på väg att publicera om Hillary Clinton och demokraterna.

När Roger Stone greps i Florida var det under uppseendeväckande former där hans hem stormades i skydd av mörkret och där han fördes iväg under ett stort säkerhetspådrag.

Kommer att vara lojal mot Trump

Stone har aldrig tidigare kunnat lagföras för oegentligheten som han anklagats för, men han har heller aldrig stuckit under stol med att han rör sig i utkanterna av det lagliga. Han har alltid tyckt om att kittla journalister, lobbyister och politiker med uppseendeväckande personskvaller om dem som han hjälpt på olika sätt, men ändå varit lojal mot sina uppdragsgivare.

Stones flärdfulla klädstil gör att han alltid synts i den mer gråmelerade politiken. Trumps upphävande av Stones fängelsestraff innebär att hans vän fortsatt är lojal och inte avslöjar något som skulle kunna vara besvärande för presidenten.