Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt om välfärd och arbetsmarknad, snarare än migration, ska bryta Socialdemokraternas dödläge i opinionen. Det säger Stefan Löfven till GP. Bild: Erik Mårtensson/TT
Debatt om välfärd och arbetsmarknad, snarare än migration, ska bryta Socialdemokraternas dödläge i opinionen. Det säger Stefan Löfven till GP. Bild: Erik Mårtensson/TT

Stefan Löfven: Slutsnackat om migration

För att vända krisläget ska S prata välfärd i stället för migration. Det säger Stefan Löfven till GP i samband med Byggnads kongress i Göteborg. Mer välfärdsdebatt ska även hindra att fler LO-anslutna går till SD.

Med bara 101 dagar kvar till valet ser det tufft ut för S. I GP/Sifo från den 18 maj sjönk partiets stöd med 3,2 procentenheter till 25,2 procent, jämfört med månaden innan. I valet 2014 fick partiet 31 procent.

LÄS MER: GP/Sifo: Väljarflykt från S – SD samlar på sig starkt stöd inför valet

Enligt Stefan Löfven är huvudförklaringen till S-tappet i opinionen att debatten handlat om migration, snarare än välfärd.

– Vi har redan hanterat migrationsfrågan och vi har presenterat vilken migrationspolitik vi vill ha långsiktigt. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration.

Receptet: välfärd och arbetsmarknad

Om Socialdemokraterna får välja ska debatten handla om två huvudsakliga politikerområden: välfärd och arbetsmarknad.

– Valet måste handla betydligt mer om det stora vägvalet. Frågan är om vi ska gå mot stora investeringar i välfärden, som vi redan har påbörjat, eller om vi ska tillbaka till stora skattesänkningar och därmed mindre resurser till välfärden, säger Stefan Löfven till GP.

– Det andra handlar om arbetsmarknad. Ska vi ha en tryggare arbetsmarknad eller inte? fortsätter han.

Under torsdagen la Socialdemokraterna fram ett tiopunktsprogram för arbetsmarknaden. Ett av förslagen i programmet är att ta bort anställningsformen allmän visstidsanställning. Anställningsformen är en tidsbegränsad anställning som kan tillämpas utan något specifikt skäl från arbetsgivarens sida.

Kritiker till ert förslag menar att anställningsformen är ett sätt för arbetslösa att kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Ligger det inget i kritiken?

– Nej, det gör det inte. Det har alltid funnits, och det ska alltid finnas möjligheter till visstidsanställningar, men vi menar att det ska finnas en förklaring till varför arbetsgivaren vill ha visstid. I dag är det ingen konst för en arbetsgivare att hantera tillfälliga arbetstoppar med en visstidsanställning. Allmän visstid däremot är helt upp till arbetsgivaren att bestämma om man vill ha på visstid eller inte. Vad kritikerna också ska fundera på är hur det är för en individ som alltid går på visstid. Kommer människor med otrygga anställningar kunna vara med och gå på kafé, handla eller investera i lägenheten eller huset.

Berömde Byggnads

Fackförbundet Byggnads kongress pågår i Göteborg mellan torsdag och söndag. Kongressen är den 17:e i ordningen och syftet är att lägga upp riktlinjerna för fackförbundets arbete perioden 2019 till 2022.

Efter framträdande av bland annat LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson höll Stefan Löfven tal inför byggnads medlemmar. Bland annat berömde Stefan Löfven fackförbundets jämställdhetsarbete.

– Ni utbildar varandra och ni utmanar varandra. Ni motarbetar sexism och rasism. Men ni gör även något mer, ni förändrar bilden av fackförbundsrörelsen, sa han i talet.

Fler LO-anslutna har valt SD

Stefan Löfven förkunnade även att det är "få ställen där jag känner mig så hemma som på en facklig kongress". Samtidigt är det många LO-väljare som senaste åren vänt S ryggen.

Sedan valet 2014 har S tappat framförallt LO-anslutna män till SD. Under stora delar av 2017 låg stödet för SD bland manliga LO-väljare på cirka 25 procent.

Hur ska ni se till att fler LO-anslutna väljer S i stället för SD i valet?

– Återigen, visa vad vägvalet är i svensk politik. Jag tror absolut inte att en majoritet av LO-väljarna vill tillbaka till en politik som går ut på att sänka skatter. Ungdomar vill ha tryggare anställningar, det är ungdomar som oftast utsetts för hyvling av arbetstid, visstidsanställningar eller sms-anställningar där man få sitta och vänta vid telefonen. Nu ska vi se till att vi ska bygga en starkare arbetsmarknad, för ungdomen. Vi har alla möjligheter att få debatten där den ska vara.

Och det är tillräckligt för att få fler att välja S?

– Ja, det tror jag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.