Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Larsson: Stefan Löfven ger sig ut på ett vågspel med oviss utgång

Regeringsunderlaget har krympt och det är högst oklart om höstens budget går igenom – men Stefan Löfven är beredd att ta chansen att bli statsminister på nytt. Det är ett vågspel, både på kort och lång sikt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

På onsdag kan regeringskrisen vara över och Stefan Löfven tillbaka som statsminister. Men det är inte läge att rycka på axlarna och tro att allt fortsätter som vanligt.

Politiken har skakats om ordentligt och viktiga förutsättningar ser annorlunda ut. De påverkar Stefan Löfvens möjligheter att bli omvald, resten av mandatperioden och nästa valrörelse.

Före krisen var Liberalerna ett av regeringens samarbetspartier. Det innebar att det fanns viss marginal till det andra regeringsalternativet. Nu skiljer ett mandat. Det är alarmerande i och med att ingen vet hur den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh kommer att agera på onsdag. Röstar hon nej kan Stefan Löfven inte tillträda.

Skakigt regeringsbygge

Under måndagen – då den tidsfrist talmannen gett Stefan Löfven gick ut – haglade det utspel från de partier som han är beroende av. Det visar hur känslig processen är och hur skakigt regeringsbygget är. Centerpartiet meddelade att de släpper fram S-ledaren på grund av en uppgörelse med regeringen om att tre punkter i januariavtalet ska hedras. Samt att partiet kommer att lägga en egen budget.

Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, gick omedelbart ut och meddelade att de säger nej till uppgörelsen med Centerpartiet. Och vad gäller Vänsterpartiet så vet vi sedan tidigare att de inte tänker rösta på en budget de inte har inflytande över – samt att de inte är välkomna att vara med och förhandla om den, för då förstör regeringen alla möjligheter till att Centerpartiet trots allt ska stödja den i slutvoteringen.

Dessutom upprepade Stefan Löfven sitt löfte att avgå om budgeten inte går igenom.

Chansen finns ändå

Nej, lätt är det inte. Men man kan nog ändå tänka sig att Stefan Löfven – förutsatt att Amineh Kakabaveh släpper fram honom – har chansen att rida ut det här fram till ordinarie val. Höstens budget är mandatperiodens viktigaste. Valbudgeten. Det är till den regeringen samlat pengar på hög.

Och som han själv antydde på pressträffen med talmannen: det är inga statshemligheter vad olika partier vill ha. Med lagom doser Centerpolitik, några extra nypor Vänsterpolitik och viss jämkning när budgeten behandlas i finansutskottet så kanske den till sist faller både C och V i smaken – utan att några regelrätta förhandlingar skett. Alla kan rädda sina ansikten och samtidigt slippa ytterligare en regeringskris.

Men där är vi inte än. Än kan vi bara konstatera att det är många om och men som måste falla på plats för att S och MP ska kunna regera fram till det ordinarie valet hösten 2022.

Bättre läge för Kristersson

Och oavsett hur det här dramat slutar har det som hänt under de senaste veckorna ritat om kartan inför valrörelsen. Ulf Kristersson sitter på ett starkare regeringsalternativ än före krisen. Liberalerna har anslutit sig till M, KD och SD och de fyra partierna har hunnit prata ihop sig mer än tidigare.

LÄS MER: Vänsterledaren har överraskat alla – utom partikamraterna

På andra sidan faller det mesta i bitar. Centerpartiet markerade under måndagen starkare än tidigare distansen till S och MP. Vänsterpartiet har ända sedan de utlöste krisen visat att de inte går att hunsa med.

Mot den bakgrunden blir slutet av mandatperioden viktig, ja rent avgörande, för Stefan Löfven. Kommer han sy ihop det här och visa att han trots allt var den ende som klarade av att axla ansvaret i en krissituation – eller kommer han ses som den som kompromissade sönder Socialdemokraterna och brände broarna åt såväl höger som vänster?

Onsdagens omröstning är ett vägskäl.

LÄS MER: Svårt läge för Löfven efter Vänsterns nya besked

LÄS MER: Löfven stenhårda besked: Måste få igenom min budget