Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Larsson: Statsministermatchen har börjat – så lät det

Magdalena Andersson vill göra Moderaternas paradfråga till sin. Ulf Kristersson ser ett klassiskt plånboksval framför sig – och lånar Fredrik Reinfeldts succérecept.
Statsministermatchen är igång och i sina tal på söndagen gav de två huvudrollsinnehavarna en fingervisning om vad de vill att valrörelsen ska handla om.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det är stekhett på Gustaf Adolfs torg. Rödklädda partifunktionärer delar ut Festis och glass. På scenen står statsminister Magdalena Andersson och låter som vilken högerpolitiker som helst gjorde för ett par år sedan: kriminaliteten är mer brutal och hänsynslös än någonsin tidigare, skjutningarna så många att vi ”inte känner igen oss i Sverige”.

Det här stämmer visserligen inte särskilt väl överens med den bild Sven-Åke Lindgren, professor emeritus i sociologi, samma dag förmedlade på GP:s debattsida – och som mer går ut på att uppfattningen att våldsbrottsligheten ökat inte är helt korrekt.

Nå. Klart är i alla fall att brott och straff är den fråga som väljarna just nu ser som valets kanske allra viktigaste – och att det är ett område som väljarna tycker att Moderaterna har den bästa politiken för.

Vill göra frågan sin sin

Ända sedan Magdalena Andersson tog över efter Stefan Löfven i höstas har hon lyft fram kampen mot gängen som en prioriterad fråga och under gårdagen presenterades en ny offensiv satsning. För att göra det svårare för gängen förstås – men också för att visa väljarna att man inte måste rösta på Moderaterna för att få hårdare straff.

Ulf Kristersson nämnde nästan däremot inte alls brott och straff i sitt sommartal i ett lika soligt Strängnäs på förmiddagen. Av allt att döma gör Moderaterna bedömningen att de redan vunnit alla röster som går att vinna på den frågan. Annat och mer krävs om de ska kunna locka över tillräckligt många nya väljare innan valdagen.

Alltså var det inte ökad otrygghet Ulf Kristersson lade kraft på – utan ökade priser. Budskapet var att höstens val blir ett ”klassiskt plånboksval”.

Löften om skattelättnader

Vi har sett det här komma en tid: Moderaterna har gjort räkneexperiment som visar hur mycket de menar att skatten ökat för vanligt folk de senaste åtta åren samt varnat för ett högst eventuellt återinförande av fastighetsskatten. Under söndagen kom också ett paket med löften om ett nytt jobbskatteavdrag och motsvarande skattelättnader för pensionärer.

Att det ska vara mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag var den moderatledda regeringen under Fredrik Reinfeldts huvudtes. Begreppet jobbskatteavdrag etablerades, en bortre gräns – ”stupstock” enligt kritikerna – infördes i sjukförsäkringen för att få fler att gå tillbaka till arbete.

I sitt tal pekade Ulf Kristersson på detta och sa att det nu är dags att bryta ett annat utanförskap: fler utrikesfödda måste börja jobba. Partiet har tidigare förslagit ett bidragstak, alltså ett maxbelopp en person ska kunna få i bidrag. Nu vill man kombinera det med en skattelättnad, så att den som lämnar långtidsarbetslöshet får behålla en större del av lönen under de första 18 månaderna.

Ett koncept som funkat förr

Tajmingen är väl vald. Svenska folket har under lång tid fått det allt bättre och mer kvar att leva på, men nu pekar plötsligt det mesta åt fel håll. Mat och energi har ökat kraftigt i pris, räntorna sticker iväg uppåt. Så det finns en anledning att prata plånboksfrågor – och det har funkat förr för Moderaterna.

Fyra veckor återstår till valet. Valrörelsen har bara börjat. Om det kommer att handla om gängvåld, plånboksfrågor eller något annat återstår att se.

Precis som det fortfarande är oklart hur Socialdemokraterna eller Moderaterna ska få igenom sin politik på respektive område. V och MP delar inte Magdalena Anderssons syn på nyttan av hårdare tag. Och varken SD, L eller KD ställer upp på den finansiering – sänkt a-kassa och minskad biståndsbudget – av jobbskatteavdraget som Ulf Kristersson vill se.

LÄS OCKSÅ: Statsministern: ”Vi måste dra åt snaran kring gängen”

LÄS OCKSÅ: Kristersson: Stärk hushållen i en lågkonjunktur

LÄS OCKSÅ: Jimmie Åkesson kan utmana Kristersson

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.