Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, använder formuleringen
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, använder formuleringen "SD stinker" efter avslöjandet om SD:s interna förslag till valstrategi.

Starka reaktioner på SD:s förslag till valstrategi

Reaktionerna från Göteborgs politiker lät inte vänta på sig. Att som valstrategi sätta upp en valstuga med förhoppningen att den ska brännas ner beskrivs som pajasfasoner och oseriöst.
– SD stinker, skrev Ann-Sofie Hermansson (S) på Twitter.

På måndagen kunde GP avslöja hur SD Göteborg – i ett internet strategidokument – resonerat om att sätta upp en valstuga för att sedan få den nedbränd. Ambitionen skulle vara att väcka sympati för partiet.

"Att få en valstuga nedbränd är inte nödvändigtvis illa för oss: det kan bli en trevlig tidningsartikel", skrev SD i det strategidokument som senare omarbetades.

Starka reaktioner på Twitter

GP:s artikel fick stor spridning i nationell media och på Twitter var det flera ledande politiker i Göteborg som kommenterade nyheten.

LÄS MER: SD:s förslag till valstrategi – få valstugan nedbränd

– SD Göteborgs pajasfasoner når nya höjder när de tydligen länge haft med att bränna ner sin egen valstuga som del i sin valstrategi, skrev kommunalrådet Daniel Bernmar (V) på Twitter.

Att SD:s agerande framstår som oseriöst var något som Gustaf Göthberg (M), som kandiderar till både riksdagen och kommunfullmäktige i Göteborg, höll med om.

– Sverigedemokraterna i Göteborg – sargat av brottsanklagelser, avhopp och uteslutningar – ville få sin egen valstuga nedbränd. Det är inte ett seriöst parti, skrev han på Twitter.

Soffan: SD stinker – på flera sätt

Även kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), var starkt kritisk till de initiala formuleringarna i strategidokumentet.

– SD stinker – på flera sätt. Att ens tänka tanken på att försöka provocera fram en brand i en valstuga är otroligt nonchalant mot Göteborg och göteborgarna. Vad mer är det tänkt att stan ska behöva stå ut med för att SD ska kunna plocka billiga offerpoäng? sa hon på Twitter.

"Partiledningen bör agera"

En som anser att SD:s partiledning på riksplanet bör agera är Niklas Bolin, statsvetare och lektor vid Mittuniversitet. På Twitter beskrev han SD Göteborgs agerande som ett "riktigt lågvattenmärke".

– Partiledningen bör markera. Är man ett seriöst parti så är den här typen av kampanjarbete inte något man bör hålla på med. Partiledningen behöver säkerställa att det inte kommer att upprepas, säger han till GP på tisdagen.

LÄS MER: Hinnfors: "Väcker frågor om seriositeten"

Enligt Niklas Bolin ska man komma ihåg att SD:s företrädare är mer utsatta för trakasserier och hot jämfört med andra partier.

– Det är naturligtvis olyckligt att det förhåller sig så, och det är något man ska fördöma. Men att på det här sättet vända det till sin fördel är väl cyniskt. Alla ledande politiker bör föregå med ett gott exempel om hur man bedriver kampanj.

GP har utan framgång sökt SD:s partiledning på riksnivå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.