Stal 100 ton sten - nu åtalas de kommunanställda

ANNONS
|

GP avslöjade för drygt ett år sedan att arbetsfordon från Göteborgs park- och naturförvaltning vid flera tillfällen använts vid stensättning utanför en privat lyxvilla i Alingsås.

Efter avslöjandet inleddes en polisutredning som snart gav misstankar att gatstenen stulits från kommunens stenlager på Ringön och i Marieholm.

På tisdagen åtalades två män för grov stöld. Enligt kammaråklagare John Nilsson har de båda männen stulit gatsten till ett värde av åtminstone 425 000 kronor. Mängden uppgår till drygt 100 ton, enligt åklagaren.

De båda männen åtalas också för olovligt brukande, då kommunens lastbilar använts för att köra ut den stulna stenen.

Misstankar om grov stöld riktades ursprungligen mot tre män, anställda vid park- och naturförvaltningen. Misstankarna mot en av männen blev sedan avskrivna. Han var visserligen med och lade stenen men enligt åklagare John Nilsson går det inte att bevisa att han känt till att stenen var stulen.

ANNONS

De andra två männen åtalas dock för grov stöld under perioden 1 december 2014 till 14 oktober 2015.

Ägaren till lyxvillan i Alingsås delgavs i mars misstanke om grovt häleri, en misstanke som ett par månader senare avskrevs då det inte gått att bevisa att han känt till att stenen varit stulen.

Ytterligare en köpare av stenen – en polis i Alingsås – misstänktes i våras för häleri. Men inte heller i det fallet har det gått att bevisa att mannen känt till att stenen stulits.

ANNONS