I Mölndal står de första tillfälliga modulhuset färdiga. Göteborg har inte kommit lika långt och tvingas nu öppna ytterligare två akutboende.
I Mölndal står de första tillfälliga modulhuset färdiga. Göteborg har inte kommit lika långt och tvingas nu öppna ytterligare två akutboende.

Staden öppnar nya akutboende

Omkring 250 platser måste fram före årsskiftet. Nu öppnar kommunen två nya akutboenden för nyanlända.

ANNONS
|

Under november och december ska Göteborg ta emot 350 nyanlända, enligt bosättningslagen. Som GP berättat tidigare har planerna på att lösa bostadsfrågan med modulbostäder dragit ut på tiden – i stället jobbar staden med en rad andra lösning.

Och läget har blivit allt mer akut.

– Det blir en väldigt tuff period fram till halvårsskiftet nästa år, säger Bengt Delang, tidigare stadsdirektör som engagerats av fastighetskontoret för att samordna arbetet med bostadsförsörjning.

Han säger att man löpande inventerar alla tänkbara lokaler i alla delar av staden. Just nu tittar man på ett 60-tal objekt. En del av dem kan visa sig möjliga att använda. Andra inte.

ANNONS

– Det är flytande materia. Jag gör ändringar i planen tre-fyra gånger varje dag. Ofta är det säkerhetsfrågor, sanitetsfrågor eller brandfrågor som gör att det faller eller drar ut på tiden, säger han.

Inom ett par veckor kommer man att öppna två akutboende – i en byggnad som senare ska rivas i Lillhagsparken samt i en byggnad i anslutning till Sandåsskolan – med totalt 100 platser.

Vad blir det för typ av boende?

– Det är i huvudsak enskilda rum för en, två eller tre personer. Vi försöker i möjligaste mån undvika sovsalar. Vi vill erbjuda så bra boende det går på den här korta tiden.

Men sovsalar är inte helt uteslutet. Bland alla de lokaler kommunen har tittat på finns ett 25-tal idrottshallar runt om i staden.

– Alla är upptagna och vi vill undvika att störa ordinarie verksamhet, om det går att undvika. Men det finns en beredskap. Om alternativet är att människor ska stå ute på gatan kan vi tvingas göra det.

Tanken är att de akuta bostäderna ska användas som kort tid som möjligt. De personer som kommer att bo där har trots allt fått uppehållstillstånd och blivit anvisade till kommunen för att bo här som vilka göteborgare som helst.

ANNONS

På längre sikt ska mer permanenta lösningar finnas på plats: det handlar om temporära bostäder i Frihamnen och på Herkulesgatan och de andra platser kommunen beslutat om. Och under slutet av året kommer två nya platser upp till beslut i fastighetsnämnden – det handlar om i Lexby i Västra Hisingen och Masthuggsparkeringen i Majorna-Linné.

Under 2016 ska kommunen ta emot totalt 880 nyanlända enligt bosättningslagen. Nästa år stiger antalet till knappt 1400 för att sedan minska till 400-500 årligen under 2018 och 2019.

ANNONS