Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Ahlqvist: Spotta inte på den hand som vårdar dig

Gamla som sitter fast på akuten. Sjuksköterskor som helt har tappat empatin för sina patienter. Låga löner leder till personalflykt. Hur mår egentligen den svenska sjukvården? För att ta reda på det inleder Göteborgs-Posten i dag satsningen Den sjuka vården där vi fokuserar på att belysa orsakerna bakom larmen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Bit inte den hand som föder dig lyder det klassiska ordspråket. När man läser sjuksköterskornas egna ord om varför de slutade på Sahlgrenska får man känslan av ett en hel yrkeskår snart går samman för att mynta ett nytt talesätt: Spotta inte på den hand som vårdar dig. 

 

Nästan samtliga sjuksköterskor som GP pratat med brinner för sina jobb, de tycker att deras arbete är viktigt och de bryr sig om sina patienter. Men de orkar inte längre. Och för det slitet menar de att de inte ens får tillräckligt betalt. Så här säger Petra Klack, 28, som arbetade med blodcancerpatienter på Sahlgrenska: ”Arbetsvillkoren och lönerna var katastrofala – det speglade inte ansvaret man hade”. 
Deras berättelser avspeglar sig också i statistiken – aldrig tidigare har så många sjuksköterskor och barnmorskor slutat på Sahlgrenska som 2016. Det säger sig självt att det inte kan vara bra med så stor personalrotation på en sådan viktig institution som ett sjukhus. När dina anhöriga, vänner eller kolleger kommer in till ett sjukhus vill du att personalens fokus ska vara på att ge patienten så bra vård som möjligt – inte på att lära känna nya medarbetare och lära ut rutiner. Meningarna går dock isär kring vad som behöver göras för att sjuksköterskorna ska stanna längre på sina arbetsplatser. 
Sjuksköterskeflykten är inte heller den enda orsaken till alla larm om vården inom Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det finns också problem med att patienter som egentligen inte behöver besöka akuten ändå åker dit och att platserna på äldreboenden och korttidsboenden är alldeles för få. Det är några av de problem vi återkommer till senare i den här artikelserien. 

 

Att alla oavsett kön, ålder, etnicitet och inkomst har tillgång till en bra och säker vård är en grundbult i vårt välfärdssamhälle. Därför väljer Göteborgs-Posten nu att satsa på att belysa problemen inom vården. Men vi vill även peka på lösningar som kan leda till en bra vård för alla. Har du synpunkter på vad vi ska titta närmare på eller vill du berätta om din upplevelse i vården – mejla [email protected].
Så hur mår då den svenska vården i dag? Man kan väl säga att symtomen är tydliga men att experterna är oense om diagnosen.