SPD vann men oklart vem som kan regera

Dött lopp eller seger för Socialdemokraterna i SPD. Det visade de första valprognoserna på söndagskvällen. På måndagsmorgonen hade partiet vunnit. Men ett maktskifte dröjer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Mycket fokus har legat på SPD:s Olaf Scholz. Han har gått från uträknad till favorit. Valrörelsen har varit en berg- och dalbana för honom. Efter en sensationell vändning uppåt dalade förtroendet för honom. I de sista mätningarna inför söndagens förbundsval hade kristdemokraterna i CDU/CSU tagit in på SPD:s försprång. Bara några procentenheter skilde. Att många tyska väljare bestämde sig i sista minuten ökade osäkerheten och spänningen.

LÄS MER:Segertippade Scholz: Vi kan lära av Sverige

De första prognoserna när vallokalerna stängde klockan 18 på söndagskvällen tydde på att Olaf Scholz och hans parti går segrande ur vad som har beskrivits som ett historiskt val och ett epokskifte i tysk politik. Socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU/CSU såg från början ut att få cirka 25 procent var av rösterna, men socialdemokraterna drog sakta ifrån under kvällen.

ANNONS

På måndagsmorgonen kunde partiet utropas som segrare med 25,7 procent av rösterna, mindre än två procent före CDU. Miljöpartiet De gröna låg fick 14, 8 procent och liberala FDP hade 11,5 procent. Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland slutade på 10,3 procent och vänsterpartiet Die Linke på 4,9 procent, precis under spärren på 5 procent för att komma in i parlamentet.

Sammantaget är det ett rekorddåligt resultat på CDU och en stor framgång för SPD. Båda partiledarna sade på söndagskvällen att de ville försöka bilda regering.

Brukar vara tillförlitliga

Normalt brukar de tyska vallokalsundersökningarna vara mycket tillförlitliga. Nu måste den tas med en reservation eftersom omkring 40 procent av väljarna beräknas ha poströstat. Men valresultatet är onekligen mycket jämt och stämmer väl överens med prognoserna. De sonderingar och förhandlingar som nu måste ta vid för att forma en ny regering väntas bli komplicerade och ta flera månader.

LÄS MER:Skrattet som kan sänka Merkels arvprins

Under överskådlig tid blir det därför fortsatt ovisst om vem som kommer att regera Tyskland, tillsammans med vem, och hur kompromissen kring ett gemensamt politiskt handlingsprogram ser ut. Åtgärder mot klimatförändringar och den ekonomiska återhämtningen efter pandemin har högsta prioritet, men det är bara två stora frågor som måste hanteras i samförstånd.

Politiska kartan ritas om

Olaf Scholz är finansminister i den avgående koalitionsregeringen. Där har SPD ingått i lag med kristdemokraterna i CDU, Angela Merkels parti. Men hon har lämnat över partiledarrollen till Armin Laschet och kommer även att avgå som förbundskansler efter 16 år. Laschet är hennes nu rejält stukade kandidat.

ANNONS

LÄS MER:Armin Laschet vek valsedeln fel

I Europa har den politiska kartan ritats om och det har blivit att allt svårare för ett parti att dominera och få egen majoritet i demokratiskt styrda länder. Koalitioner har i modern tid alltid varit nödvändiga för att regera i Tyskland. Samtidigt har flera partier tillkommit, som högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, medan tyskarna i allt större utsträckning delar sin omröstning mellan olika partier. CDU och SPD, de största partierna, har omkring 50 procent av rösterna tillsammans enligt det preliminära siffrorna.

Kan krävas tre partier

Det ses som mindre troligt att det går att upprepa den tvåpartikoalition som haft ansvaret de senaste åren. Det krävs av allt att döma tre partier. Det spekuleras nu vilt om hur en sådan konstellation ska kunna se ut.

LÄS MER:Regering och klimat utmaningar för ny kansler

Tyskarna talar om koalitioner med samlingsnamn som återspeglar färgerna hos trafikljus och Jamaicas, Kenyas och Tysklands flaggor. Om det är åt mitten och vänster på den politiska skalan är det rött, gult och grönt; åt höger svart, gult och grönt.

Att De gröna ska ingå bedöms av analytiker som högst sannolikt. FDP är ett vågmästarparti och ”kungamakare”. Men efter söndagens val tyder inte mycket på en snar uppgörelse, tvärtom. Ett maktskifte i Tyskland dröjer och Angela Merkel får sitta kvar tills vidare.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS