Säkerhetspolisen ansöker till Migrationsverket om utvisning av personen enligt LSU. I samband med ansökan kan Säpo besluta att tillfälligt ta personer i förvar. LSU har kritiserats för brist på insyn och saknad av rättssäkerhet.
Säkerhetspolisen ansöker till Migrationsverket om utvisning av personen enligt LSU. I samband med ansökan kan Säpo besluta att tillfälligt ta personer i förvar. LSU har kritiserats för brist på insyn och saknad av rättssäkerhet. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Spökutvisningar av extremister

Personer klassade som extremister hålls i tystnad frihetsberövade under flera månader för att sedan flygas ut ur landet i hemlighet av Säkerhetspolisen. Enligt myndigheten uppges de utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Detta visar en ny granskning från Aftonbladet.

ANNONS
|

Via källor på olika myndigheter har Aftonbladet granskat tre utvisningsärenden av personer som Säkerhetspolisen i hemlighet vill få ut ur landet.

Lagstiftning som Säpo tillämpat i spökutvisningar är LSU (Lagen om särskild utlänningskontroll) och används mot utlänningar som anses vara en särskild risk för rikets säkerhet. Genom lagen har Säpo kunnat få till stånd långvariga förvarstaganden och utvisningar ur riket.

Internt inom Kriminalvården klassas de som extremister, men granskningen visar att det rör sig om både aktiva utländska nazister och terrorutpekade islamister.

Tidigare i år utvisades bland annat islamistiska imamer vid Gävles moské och under onsdagen rapporterade även GP om Abdel Nasser El Nadi, Vetenskapsskolans förre huvudman, som tillsammans med flera andra personer kopplade till islamistisk extremism, hålls i förvar av Migrationsverket. Enligt källor till GP ska omhändertagandet av Abdel Nasser El Nadi ha skett på uppdrag av Säpo.

ANNONS

LÄS MER: "Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi"

I de ärenden som Aftonbladet har granskat skiljer sig fallen markant från vanliga tvångsmedelsbeslut i brottmål. Insynen och transparensen rapporteras vara minimal. Domstolar och inblandade myndigheter ska även regelmässigt sekretessbelägga avgörande information, dokumentation och domar.

Särskild sekretess

Enligt uppgifter till Aftonbladet har utvisningarna i de fall som granskats skett under så stort hemlighetsmakeri att personal på Kriminalvården i vissa fall inte ens fått delta på resorna. Personal som normala fall hanterar utvisningar och Säpoärenden.

– Under våren har ett flertal personer som klassats som extremister lämnat landet helt under radarn, säger en myndighetskälla till Aftonbladet.

Det har även redogjorts för fall där Kriminalvårdens transportenhet fått särskilda förhållningsorder om att informera Säkerhetspolisen om hur utvisningarna förlöper under resorna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de känsliga Säpoavvisningarna bokas genom särskilda sekretesshandläggare på Kriminalvården men hanteras rent praktiskt av Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen vill inte ge några fördjupande kommentarer kring tillämpandet av LSU. I ett generellt uttalande om arbetet att skydda Sverige och demokratin uppger Gabriel Wernstedt, myndighetens presstalesperson:

”En av de åtgärder som Säkerhetspolisen kan använda sig av är möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll att ta personer som utgör ett säkerhetshot i förvar.”

ANNONS
ANNONS