Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Sopkaos i Göteborg - en meter höga drivor

Bengt Olsson, 86, bor tillsammans med sin fru i närheten av Gibraltargatan. I anslutning till hemmet finns en återvinningsstation, där sopberget nu har växt till en meter. – Det är en skandal, säger han.

Under årets varmare månader bor Bengt Olsson och hans fru i ett torp utanför Göteborg. När det börjar bli kallare flyttar de in igen till sin lägenheten i stan. För några dagar sen skulle de ut och stänga torpet för året. 

– Då såg jag att soporna låg i stora högar vid, kanske en 20 cm höga. Jag ringde till staden för att påpeka detta. 

Efter att de kommit tillbaka från helgen på landet hade berget växt. 

– Jag fick nästan en chock. Det är grisigt och hemskt. Det är stans ansvar, säger Bengt Olsson. 

Har ni haft problem det detta tidigare?

– Det har bara blivit sämre och sämre. Detta måste vara svenskt rekord i dålig sophantering. 

"Uppskattar att folk hör av sig" 

Från stadens sida känner man igen problemet, men påpekar att FTI (Förpacknings- & Tidningsinsamlingen) har ansvaret för för såväl tömning som städning av återvinningsstationerna

– Det här är en ständigt pågående fråga, som många hör av sig till oss angående. FTI har genomfört tester av olika metoder för att få ner nedskräpning på återvinningsstationerna. Gör man en insats blir det ofta bättre en tid, men sen är problemet tillbaka. Så är det ofta med punktinsatser. Man måste ständigt påminna och informera om att återvinningsstationer endast är till för förpackningar säger Ulrika Naezer, kommunikatör på Göteborgs Stad.

Annica Dahlberg är kommunikationschef på FTI och uppskattar att allmänheten hör av sig kring deras verksamhet. 

– Vi har närmare 6000 återvinningsstationer i Sverige och endast en bråkdel har stora problem som i detta fall. Stationerna är endast till för hushållens förpackningar och tidningar. Tyvärr så förekommer det att folk lämnar andra sopor än vad stationerna är avsedda för. Vi är jättetacksamma att ögon och öron ringer och meddelar. Då kan vi komma bättre utrustade, säger hon

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.