Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solcellsparken i Säve är bara ett av många ställen som kräver installatörer med kompetens inom förnybar energi.  Bild: Lisa Thanner
Solcellsparken i Säve är bara ett av många ställen som kräver installatörer med kompetens inom förnybar energi. Bild: Lisa Thanner

Solcellsmarknaden exploderar – men installatörerna saknas

Det saknas över 17 000 installatörer med kompetens inom förnybar energi, enligt en ny rapport. Branschen kräver nu stora utbildningssatsningar.
– Att rekrytera någon med kompetens om solceller är nästan omöjligt, säger Axel Alm, vd för solcellsföretaget Solkompaniet.

I en rapport, som Installatörsföretagen lanserade i veckan, varnar branschorganisationen för att Sverige kan missa sina klimatmål om inte bristen på installatörer med rätt kompetens åtgärdas. Bland annat kräver man att utbildning måste bli en del av regeringens klimatstrategi.

– Vi har idag en brist på ingenjörer och montörer som kommer att öka i takt med Sveriges ambition att göra en klimatomställning. Vi behöver en långsiktighet i utbildningspolitiken som gör att man kan planera för framtida utbildningar, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

– Vi behöver en långsiktighet i utbildningspolitiken, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.. Bild: Peter Knutsson/Installatörsföretagen
– Vi behöver en långsiktighet i utbildningspolitiken, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.. Bild: Peter Knutsson/Installatörsföretagen

Rapporten uppskattar att runt 17 000 personer skulle behöva anställas omedelbart för att täcka behovet inom installationsbranschen. I första hand handlar det om installatörer med rätt kompetens för att jobba till exempel med energieffektivisering av bostäder, laddinfrastruktur eller solceller.

Stort rekryteringsbehov i Göteborg

– Framförallt är det svårt att hitta någon som vet vad det här är sedan tidigare. Att rekrytera någon med kompetens om solceller är nästan omöjligt. Det betyder en hård konkurrens i toppen av en högkonjunktur, säger Axel Alm, vd för företaget Solkompaniet.

Hans företag planerar, bygger och installerar bland annat solel-anläggningar och laddinfrastruktur för elbilar. Enligt honom är det ett ganska enkelt hantverk för just solcellsmontering där man kan ha en kortare grundutbildning kopplad till praktik. Personalbristen i Göteborg anser han ändå vara väldigt stor.

– Vi är ungefär 80 personer idag och har en tillväxt på 50 procent per år. Det betyder att vi i vårt bolag, som bara är ett i branschen, har ett rekryteringsbehov av cirka tre till fyra personer per månad. Det är en liten del av det hela, men det är någonting vi märker av utifrån hur läget ser ut, säger han.

Utöver installationsverksamheten bedriver hans företag också en grossistverksamhet där tjänster säljs till andra installatörer i landet. För att kompensera personalbristen har de nu också påbörjat en egen typ av kompetensförsörjning.

– Vi har startat någonting som vi kallar för Solelskolan, där vi driver olika typer av utbildningar för solcellsmontörer. Det är den luckan som vi har försökt att fylla, berättar han.

Göra branschen mer attraktiv

Installatörsföretagen vill lyfta och synliggöra branschen mer för unga människor i utbildning. Organisationen arbetar med en egen verkstad för kompetensförsörjning med yrkeshögskola, företagsutbildning och partnerskap med gymnasieskolor.

– Vi måste också göra våra hemläxor, alla vi som jobbar i branschen. Vi måste bli fler, skapa större mångfald och en mer välkomnande attityd. Vi ska ta vårt ansvar men behöver också hjälp av regeringen i form av en bättre utbildningspolitik, säger Ola Månsson.

Hur ser dialogen mellan branschen och regeringen ut just nu?

– Jag tycker verkligen att de har lyssnat på oss men vi är bara en del utav samhällsbyggnadsbranschen. Det är ganska nytt att man insett att installationsledet faktiskt ska leverera det klimatsmarta samhället.

Axel Alm instämmer i att det finns ett stort behov av stora satsningar och mer samarbete i branschen.

– Med medvetna satsningar kan man ganska snart öka kapaciteten just i den här branschen som är lite specifik med många små enheter och ett relativt repetitivt arbete. Om man tar förnybar energi generellt så är till exempel vindkraft betydligt mer avancerad, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.