Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Arne Larsson: Socialdemokraternas höga spel straffar sig – hamnar helt utanför

Om ingenting dramatiskt händer före den 22 november kommer Axel Josefson ta över rollen som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Och Socialdemokraterna hamnar – precis som Demokraterna – helt utanför när de tunga posterna ska fördelas.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har de senaste veckorna satt hård press på Socialdemokraterna för att de ska ansluta sig till ett rödgrönrosa samarbete. Men Socialdemokraterna har inte varit intresserade. Nu är tålamodet slut och de tre partierna har bildat ett eget vänsterblock, utan Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson vill hellre samarbeta över blockgränsen, med ett eller flera allianspartier. Men de är inte intresserade – och nu blir det allt mer uppenbart att partiet som styrt Göteborg de senaste 24 åren riskerar att hamna ensamma i ett politiskt ingenmansland.

Lutar mot en Alliansbudget

Det nya rödgrönrosa blocket samlar 19 mandat. Socialdemokraterna 17.

V-MP-Fi är alltså det största blocket på den vänstra sidan – och det spelar roll.

Två viktiga beslut väntar på kommunfullmäktiges sammanträde den 22 november: budget för 2019 och kommunstyrelsens sammansättning. Förutsatt att alla partier följer praxis och röstar på sin egen budget kommer Alliansens budget gå igenom.

Det är delvis detta som V, MP och Fi än en gång ville trumma in i Socialdemokraterna när de samlade till pressträff under tisdagen, för att än en gång uttrycka sin besvikelse på S för att de inte vill delta i det rödgrönrosa samarbetet.

På andra sidan blockgränsen har Demokraterna spelat ett högt spel på liknande sätt. Partiet lämnade samtalen med Alliansen mer eller mindre i samma stund som de inletts – och enligt vad GP erfar har de inte gjort några ansatser för att de ska återupptas.

De två största helt utanför

Konsekvensen ser nu ut att bli att Socialdemokraterna och Demokraterna – Göteborgs två största partier – hamnar utanför när de tunga posterna ska fördelas. Som praxis ser ut fördelar nämligen de två grupperingar som är störst på respektive sida posterna emellan sig och från Alliansen och de nya rödgrönrosa kommer signaler om att överläggningar om detta är nästa steg. Ambitionen är att det ska vara klart och ligga på bordet inför mötet den 22 november.

Som största samverkansgrupp kommer Alliansen – om inget oväntat sker – få posten som kommunstyrelsens ordförande och förste vice ordförande. Med all sannolikhet är det Axel Josefson (M) och Helene Odenjung (L) som sätter sig på de stolarna.

Nej, allt är inte klart

Oppositionen tar posten som andre vice ordförande. En roll som av allt att döma kommer att besättas av Daniel Bernmar (V).

Nu är det inte så enkelt så att allt är klart i och med detta. Framför oss ligger en fyra år lång mandatperiod. Alliansen har 24 mandat. Det innebär verkligen inte att de kan styra och ställa som de vill.

Intrycket man får när man talar med gruppledare och andra ledande politiker i staden är att de allra flesta velat se ett majoritetsstyre, efter en något skakig mandatperiod med en vänsterminoritet som styrt staden.

Men allt fler verkar nu landa i att det är en omöjlighet. Istället tycks vi alltså gå mot ett ännu mindre minoritetsstyre, som tvingas bygga allianser och luta sig åt olika håll.

Å andra sidan: kanske var det först under tisdagen som det fullt ut gick upp för Socialdemokraterna vilket högt spel de spelat – och att de kan förlora allt. Under kvällen samlades partiets distriktsstyrelse till ett extrainsatt möte.