Socialdemokraterna har också anpassat sig till SD

Magdalena Andersson ondgör sig över att M, KD och L anpassat sig till Sverigedemokraterna.
Okej, och vem har Socialdemokraterna anpassat sig efter? I en valrörelse där brott och straff dominerar har partiet bland annat kastat ur sig tankar om ”somalitown” och förslag som handlar om att söka igenom folks bostäder, utan brottsmisstanke.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Socialdemokraterna har under valrörelsen inte missat en chans att berätta hur många straff de skärpt de senaste åren. Och mer ska det bli. I slutet av augusti presenterade partiet ett helt paket av förslag – hårdare straff, vistelseförbud, hemlig avlyssning med mera – på en presskonferens.

Jag vet knappt vilken i ordningen det var med liknande tema.

Tidigare hade medierna bland annat kallats in för att lyssna nya förslag om en nationell attack mot gängens pengar och bilar. Och under Magdalena Anderssons sommartal i Göteborg fick vi till oss att polisen – utan konkret brottsmisstanke – ska kunna söka igenom bostäder och källarförråd i jakt på vapen.

ANNONS

Precis: utan konkret brottsmisstanke.

Det kanske låter lite konstigt? Rent av i strid med sedvanliga tankar om rättssäkerhet?

I opposition mot sig själva

De stora reaktionerna uteblev. I en valrörelse som bjudit på förslag om att snabbtesta alla barn i förorten för adhd och utsätta nioåringar för någon slags förnedringsjobb orkade väl ingen riktigt bry sig.

En del borgerliga väljare brukar ha roligt åt att Socialdemokraterna ägnar varje första maj åt att gå ut och demonstrera mot sin egen politik. Den som är lagd åt det hållet har inte saknat underhållning under valrörelsen. Det genomgående temat från partiet har varit att det inte är mycket som är som det ska i landet – och det är bara Socialdemokraterna som kan ordna det.

I SVT:s partiledarutfrågning gick oppositionsretoriken så långt att programledarna till sist såg sig tvungna att förklara för Magdalena Andersson att hon styrt i åtta år – och stillsamt fråga om Socialdemokraterna möjligen kunde ha något ansvar för att det ser ut som det gör.

Socialdemokraterna har dominerat svensk politik i ett sekel. Bland annat tack vare en förmåga att förändras och byta politik. Om man är välvillig skulle man kunna se det som att partiet anpassar sig efter hur verkligheten ser ut. En mer cynisk tolkning skulle kunna vara att partiet bara mest är ute efter att säkra så många röster som möjligt.

ANNONS

Ny linje om Nato

Oavsett vilket: plötsligt tycker Socialdemokraterna att vi måste gå med i Nato – trots att partiets kongress sa nej så sent som i november. Ny kärnkraft är inte heller uteslutet. Och enligt den nya S-linjen är gängvåldet en följd av ”för hög migration i kombination med för dålig integration”.

Att en ny partiledare vill ta partiet i delvis annan riktning är inte så märkligt. Inte heller att politiken måste erbjuda lösningar på de problem som dyker upp längs vägen. Samtidigt har de tre positionsförändringarna i vart fall en sak gemensamt – Socialdemokraternas ståndpunkt är numera densamma som Moderaterna.

Vad gäller brott och straff, så vet Socialdemokraterna förstås att det är områden där M och SD har hög trovärdighet hos väljarna. Anpassning eller ej, genom att lägga sig nära deras förslag så vill man signalera till väljarna att de inte behöver rösta på det andra blocket för att få en tuffare rättspolitik.

På så sätt försöker Socialdemokraterna inte bara ta udden av oppositionens förslag, man vill också få valrörelsen till att bli en fråga om vem som är bäst skickad att styra landet – snarare än sakpolitiska skillnader.

LÄS MER:Andersson: ”Det här kommer att vara svårt”

LÄS MER:Statsministern: ”Vi måste dra åt snaran kring gängen”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS