Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Arne Larsson: Snyggt och elegant – men frågan är om det kan lyfta Liberalerna

Jan Björklund är i desperat behov av en fråga som kan lyfta Liberalerna i valet och har fastnat för det svenska EU-medlemskapet. Han målar sitt budskap elegant i ett dramaturgiskt snyggt tal – men risken är att han svarar på en fråga som ingen ställt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Liberalernas ledare tar oss i sitt Almedalstal tillbaka till sin smekmånad, sommaren 1986 för att illustrera att mycket var jobbigare och värre förr i ett Europa med tullar, taggtråd och massor av valutor. Därifrån får vi åka med till i dag då det mesta är bättre än förr: fattigdomen är mindre, barnadödligheten lägre och fler har tillgång till rent vatten och vaccin.

Och förklaringen till att levnadsstandarden under de senaste 30 åren ökat lika mycket som under de föregående 30 000 åren är enligt Jan Björklund enkel. Det är tack vare liberalism, öppenhet och internationellt samarbete.

Partiet har backat under Björklund

Sedan Jan Björklund blev partiledare för elva år sedan har han profilerat sig som skolpolitiker och en ivrig förespråkare för ökade försvarsanslag samt ett svenskt medlemskap i Nato.

Han har varit konsekvent i sin linje – men de stora väljarframgångarna har uteblivit. Partiet har istället backat i alla val sedan han tillträdde och nu ligger man farligt nära riksdagsspärren.

Därför är det helt logiskt att Liberalerna letar efter en tydlig fråga inför höstens val och planen är alltså att fram till valet i höst kampanja för ett fortsatt svenskt EU-medlemskap.

Nu är ju Sverige medlem i EU sedan mitten av 1990-talet och stödet för ett medlemskap är på intet sätt vikande. Tvärtom.

Behöver en frågan – och en motståndare

Det som utlöst Jan Björklunds oro är att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson nyligen sa i en intervju att han vill se en ny folkomröstning i frågan under nästa mandatperiod och eftersom Sverigedemokraterna "i värsta fall kan bli riksdagens största parti" i höstens val menar Jan Björklund att hotet är så överhängande att Liberalerna nu gör frågan till en av sina tre högst prioriterade valfrågor.

För ett litet parti som skvalpar omkring i den politiska mittenfåran är det inte bara viktigt att ha en tydlig fråga att driva. Det är också väldigt angeläget att ha en motståndare, det hjälper att göra de egna åsikterna tydliga. Och om Jan Björklund lyckas etablera bilden att Liberalerna – som står för öppenhet, frihet och samarbete – är Sverigedemokraternas motpol är det förstås tacksamt.

Och när det gäller EU-frågan har han en poäng. Liberalerna är det parti i svensk politik som mest kraftfullt driver frågan om ett fördjupat samarbete. Partiet vill till exempel se att Sverige inför euron inom fyra år, man är också som enda parti för en europeisk koldioxidskatt.

Många håller med – men hjälper det

Men även om Jan Björklund i sitt tal radar upp argument för EU och ett svenskt medlemskap – att EU är viktigt för Europa som en garant mot den nationalism som hotat att mer eller mindre ödelägga kontinenten vid ett par tillfällen, att den svenska handeln skulle klara sig väldigt dåligt utan unionen samt att EU behövs för att lösa viktiga framtidsfrågor – så måste man nog ställa sig frågan om det här verkligen är vägen till väljarnas hjärtan.

Mätningarna visar att det finns ett växande stöd för ett svenskt EU-medlemskap. Tunga representanter för näringslivet, med Investors ordförande Jacob Wallenberg i spetsen, varnade i en artikel i Dagens Industri på tisdagen för att ett svensk utträde skulle få katastrofala följder.

Visst. Man kan kanske tolka det som att Liberalerna träffat helt rätt – de flesta håller ju med dem.

Eller inte. Det breda stödet kan ju lika gärna ses som ett bevis för att det svenska medlemskapet trots allt inte är särskilt hotat.

Störst jubel:

När Jan Björklund stängde dörren till Sverigedemokraterna: "Vi liberaler kan faktiskt inte kompromissa med någon som anser att judar och samer inte är svenskar".

Opinionsläget: I den senaste Sifomätningen uppgav 4,9 procent att de skulle rösta på Liberalerna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 5,4 procent.

Publik: 2 700 personer.