Den 11 mars 2020 var en dag då allt hände. Sverige fick sitt första dödsfall i covid-19, införde historiska begränsningar av allmänna sammankomster – och WHO förkunnade att spridningen av coronaviruset var en pandemi.
Själv satt jag på GP:s redaktion och fick ur mig ett par nyhetstexter om de historiska beskeden. Sedan hoppade jag in i en tv-studio för att försöka hjälpa till att summera allt som hänt. Väldigt mycket hände på kort tid och jag, som bara varit en dryg månad på tidningen, befann mig mitt i nyhetsflödet.
Själva smittspridningen av covid-19 hade redan pågått ett tag, så utvecklingen kom inte som en total chock. Jag förstod att vardagarna på nyhetsredaktionen var mer intensiva än de brukade, men jag hade heller inget annat att jämföra med.
Det värsta var över för ett drygt år sedan
Det ingen visste då var att det bara var början på en pandemi som kom att pågå i över tre år. Det jag inte visste då var att jag under alla de där åren skulle skriva om covid-19 för GP:s räkning.
Så mycket har hänt att det inte går att summera i en så här kort text. Jag är själv lite trött på att rada upp olika milstolpar, och du som läsare har säkert mer intressanta saker för dig en majhelg 2023, så det kanske är lika bra det.
När Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, under fredagen meddelade att det globala hälsonödläget var över befann jag mig i matbutiken. Uteserveringen mitt emot var full med folk och spårvagnen som rullade förbi var knökad.
För inte allt för länge sedan var det platser som människor drog sig för att vistas på, men det känns som en avlägsen tid. Den allvarligaste fasen av pandemin var egentligen över redan för ett drygt år sedan, när färre blev svårt sjuka och restriktionerna slopades för sista gången.
WHO:s besked mest en formalitet
Dagens besked från WHO är egentligen, precis som den 11 mars 2020, mest en formalitet ur svensk synvinkel. Jag själv har tre historiska år att jämföra min vardag på GP med, och inget kommer att bli som förr igen.
Den sista texten om covid-19 är inte skriven, viruset finns fortfarande kvar. Det finns dock mycket annat som också behöver berättas, granskas och göras, har jag insett. Sedan kanske det kommer en ny virusvåg och kastar omkull allt.
För att citera vad Anders Tegnell sade, när jag i februari 2020 ringde honom för första gången: Så länge allt är under kontroll, är allt under kontroll.
LÄS OCKSÅ: Virusutbrotten oroar – då kan en ny pandemi uppstå
LÄS OCKSÅ: Profilerna om WHO:s besked
LÄS OCKSÅ: Tidslinje: Så tog vi oss igenom pandemin
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.