Det regnar. Det klarar Apple Watch. Den är vattentålig ned till 50 meters djup. Du kan simma med den, men inte dyka eller åka vattenskidor. Jag har valt urtavlan California Dial, med anor från 30-talet. Så här ser den ut i sitt nedtonade läge. När jag rör armen får den färg och jag ser mer information. Urtavlan går att anpassa på många sätt. Du väljer själv hur din klocka ska se ut och kan byta efter kläder och humör.
Det regnar. Det klarar Apple Watch. Den är vattentålig ned till 50 meters djup. Du kan simma med den, men inte dyka eller åka vattenskidor. Jag har valt urtavlan California Dial, med anor från 30-talet. Så här ser den ut i sitt nedtonade läge. När jag rör armen får den färg och jag ser mer information. Urtavlan går att anpassa på många sätt. Du väljer själv hur din klocka ska se ut och kan byta efter kläder och humör. Bild: Eva Wieselgren

Smart klocka som alltid är vaken

Jag behöver inte röra armen eller peta på skärmen för att se vad klockan är. Den är alltid på. Därmed har Apple fixat det som kändes lite klumpigt med deras smarta klocka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Femte generationens Apple Watch är den första som inte begär att användaren ska anpassa sig efter prylen. Tidigare har det krävts en aktiv handling för att tända skärmen. En rörelse med armen, eller att nudda klockan med fingret. En liten kompromiss som varit lätt att stå ut med för att ha en liten dator med internet och smarta appar på handleden. Men ändå, det har gjort att klockan inte känts helt intuitiv. Den har varit smart men inte magisk.

Att skärmen släckts när den inte använts har varit nödvändigt för att spara batteriet. Nu har Apple löst problemet. Skärmen lyser mindre starkt, färger tonas ned och all information uppdateras inte när jag inte tittar på klockan. Men tid och datum syns hela tiden. Skärmen slocknar inte.

ANNONS

Batteriet håller fortfarande över dagen, upp till 18 timmar.

Klockan finns med 40 och 44 millimeters skärm i flera varianter. Den dyraste står det Hermès på. Den säljs inte i vanliga elektronikaffärer.

Apple Watch är en praktisk pryl, en sport- och hälsoklocka, en hjälp för folk med stressig vardag. Samtidigt är den en lyxig mode- och statuspryl.

Du kan köpa Apple Watch med e-sim. Då kan klockan ringa och sms:a, du kan lämna mobilen hemma och ändå vara nåbar. Men det krävs att du har en Iphone och du måste betala ett extra abonnemang för klockan.

Även om du har en Apple Watch utan egen uppkoppling till mobilnätet blir du mindre beroende av mobilen. Mobilen kan stanna i fickan eller väskan. Klockan ger dig det viktigaste.

Series 5 har inbyggd kompass och höjdmätare. Det är bra för alla som brukar vara ute i naturen.

Samtidigt som klockan lanserades kom en ny version av systemet, WatchOS 6. Nytt där är bland annat en app med det kryptiska namnet Cykelkoll som ger koll på menscykeln. Appen Buller mäter ljud i omgivningen och varnar om ljudnivåerna blir skadligt höga.

En annan nyhet är att klockan fått egen appaffär. Det är bra, men för att skriva in lösenordet behövs mobilen. Allt går ännu inte smidigt att göra på den lilla klockskärmen.

ANNONS

Smart klocka

Apple Watch Series 5

Pris: Från 4 995 kronor

***** (fem fyrar)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS