Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Skydda barnen - inte pedofilerna

Elaine Eksvärd skriver om Sara vars förövare kan slippa straff.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I morgon fyller Sara 28 år. Huruvida hon får skäl att fira eller inte beror helt på. Det är samma dag som preskriptionstiden för den efterlyste idrottstränaren går ut. Han förgrep sig på henne under många år både när hon var minderårig och i beroendeställning till honom. Sara valde att anmäla idrottstränaren som i förhör erkände "sexuell relation" men också hävdade att: ”Vi väntade tills hon fyllde femton år”. Det är ett kryphål i lagen som förövare kan ursäkta sig med, antingen att ”de trodde” att barnet var-, eller att ”de väntade” tills barnet var 15 år. Det är dags att stänga dessa kryphål i lagen som pedofiler utnyttjar.
Det ska inte vara lagligt för en vuxen att ha sex med en tonåring. Skiljer det så många år ska det vara olagligt. Du är per definition barn fram tills den dag du fyller 18 år. I dag är det lagligt för män, som den nu snart 50-åriga idrottstränaren, att ha sex med en som precis, eller inte alls kommit in i puberteten. En som kanske ser vuxen ut men fortfarande är ett barn. En femtonåring må vara byxmyndig, men en femtonåring är inte klar bakom pannbenet.
Idrottstränaren håller sig gömd tills preskriptionstiden går ut. Han är häktad i sin frånvaro och polisen klassar honom som ”mycket farlig”. Varför media inte hjälper polisen med en efterlysning får pressombudsmannen förklara. 
Men Patrik Sjöberg valde, efter att ha läst förundersökningen och både pratat med polis och Sara, för fem dagar sedan att göra en efterlysning på idrottstränaren med både namn och bild. Sjöberg riskerar förtal till förmån för de barn som rättssystemet nu sviker. Men allmänheten sviker inte. På mindre än ett dygn delade 20 000 personer inlägget. 20 000 riskerar förtal, för barnens skull.
Invändningar som ”Men tänk på förövarens familj när ni hänger ut idrottstränaren” sjungs ut av några fåtal klagande. Ingen av dessa tänker på Sara eller hennes familj. Idrottstränaren bär ansvaret för helvetet som hans familj befinner sig i, inte Sjöberg. "Men tänk om idrottstränaren begår självmord?”. 
Alla som blivit sexuellt utnyttjade som barn har övervägt självmord, 70 procent av oss har försökt. Frågan borde i stället vara: "Tänk om Sara begår självmord”. I en undersökning av kvinnor med självdestruktiva beteenden i Nya Zeeland hade 95 procent blivit sexuellt utnyttjade som barn. Om det är någons välmående vi ska undra över så är det de utsatta barnen, inte en uthängd pedofil.
Täpp igen kryphålen för pedofiler. Ta bort preskriptionstiden för sexuellt utnyttjade barn, frys den när förövaren håller sig borta. Gör det olagligt för vuxna att ha sex med tonåringar. Och vi kan bättre än att snyfta för pedofilerna, det är barnen som är offer. Ingen annan. 
Fotnot: Sara heter egentligen något annat.