Skolans styre ska samlas centralt

Som väntat ska både förskola och skolverksamhet flyttas från stadsdelsnämndernas bord. Istället kommer centrala nämnder ta över ansvaret.

ANNONS
|

Målet är att skapa en skola och en förskola som har större likvärdighet, det vill säga att barn och elever har lika stor möjlighet att ta del av undervisning med god kvalitet. Sedan tidigare är det klart att ansvaret för skolorna kommer att centraliseras. Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen att även förskolan kommer att styras genom en central nämnd. Kommunstyrelsens förste vice ordförande Ulf Kamne (MP), menar att det är en naturlig fortsättning på arbetet med skol- och förskolefrågor i kommunen.

– När man bestämmer sig för en central skolnämnd måste man även ta ställning till hur man ska göra med förskolan. Om stadsdelarna tappar skolansvaret blir förskolan ensam kvar och då är det klokt att också ge den en egen nämnd, säger han.

ANNONS

Förändringarna görs också för att på ett mer effektivt sätt kunna styra resurserna till de skolor, elever och barn där de bäst behövs. När det kommer att ske är inte bestämt och frågan skapar oenighet mellan blocken. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill ha den nya organisationen på plats om mindre än ett år.

– Jag ser ingen anledning till varför man ska behöva vänta längre än till den förste januari 2018, säger det oppositionsrådet David Lega (KD). Barnen ska inte behöva vänta i två år. Det har vi inte råd med

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, kommunstyrelsens regerande partier, vill inte bestämma ett fast datum utan att först få ett underlag från organisationen om vad som kan tänkas vara rimligt.

– Det viktigaste är att vi gör den här omorganisationen på ett klokt sätt, säger Marina Johansson (S) och hänvisar till omfattningen av besluten.

– Det handlar om tusentals barn, familjer och anställda så att jag tycker att vi får lyssna på vad som framkommer från tjänstepersonerna om vad som kan vara en rimlig tidsplan. Vi får inte glömma att det är en jättestor omorganisation. Då är det viktigaste att det blir bra gjort, säger hon.

Nästa steg är att statsledningskontoret nu bland annat kommer att ta fram ett förslag om en tidsplan och genomföra en riskanalys av vad det innebär att föra över verksamheterna från stadsdelsnämnderna till centrala nämnder.

ANNONS

För oppositionens del är centraliseringen också ett sätt att skapa en tydligare struktur för styrning av skol- och förskolefrågor, enligt oppositionsrådet Helen Odenljung (L).

– Det har varit luddigt. Vi måste ha ett enhetligt sätt att styra och leda skolan, säger hon.

ANNONS