Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Skidbacke inomhus planeras vid Kviberg

I framtiden kan Kviberg få en skidbacke inomhus. Nu planeras ett jätteprojekt där även tennisbanor, velodrom och tusentals bostäder ingår.

Det är företaget Serneke som vill fortsätta expansionen i Kviberg. I planerna ingår även 1 840 nya bostäder. Redan nu finns Serneke Arena i området.

Byggnaden som ska rymma skidbackarna ska ligga öster om Serneke Arena och vara ansluten till arenan genom en kortare skidtunnel. Enligt planbeskedsansökan är tanken att skidbacken ska vara 360 meter lång och ha en fallhöjd på 60 meter. Söder om Serneke Arena placeras en multisportarena.

LÄS OCKSÅ: Göteborgs Nya Arena ska locka hela familjen

Förutom utförsåkning så är tanken också att förlänga den redan existerande skidtunneln med 2 900 meter.

Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg, har hört talas om Sernekes planer på en skidbacke inomhus men kan inte ärendet i detalj. När han tittar igenom ansökan är han "försiktigt positiv".

– Jag tycker att det som finns därute nu har blivit bra. Det är klart att det här är ett kul förslag. Det är storslaget och har en arkitektonisk form som säkert kan bli lyckad. Men det återstår fortfarande en massa överväganden, om det passar och om det är möjligt. Men det är ett fint förslag, säger Björn Siesjö.

LÄS OCKSÅ: Här byggs Göteborgs nya arena

Planerna har tagits fram av Serneke tillsammans med flera olika arkitektbyråer. Dreem Arkitekter har ritat velodromen och Okidoki Arkitekter har ritat förslaget med skidbacken och bostäderna. Fredrik Hansson är delägare på det sistnämnda.

– Det jag tycker är intressant med projektet är att det dels är en spektakulär byggnad och dels kopplingen till en stadsutveckling som stärker de nordöstra delarna av Göteborg. Skidbacken kopplas till bostäder och vi kommer att integrera de olika delarna och skapa mötesplatser.

Just att planerna anknyter till de olika stadsdelarna i närheten och ansluter dem med varandra menar Fredrik Hansson är projektets styrka.

– Vi har gjort en analys av ett större sammanhang och kopplar genom det här ihop Gamlestan med Kortedala och Bergsjön. Dessutom överensstämmer det här projektet med de planer på bostäder som redan finns så vi följer den politiska viljan till 100 procent, säger Fredrik Hansson.

Sernekes vd Ola Serneke svarar via mejl att det kommande projektet med utbyggnaden överensstämmer med Göteborgs stads vision att utveckla Kviberg till ett ännu större idrottscentrum.

”Vi har haft en mycket positiv utveckling av den befintliga anläggningen och vill fortsätta skapa ytterligare möjligheter för föreningar, företag och privatpersoner att utöva idrott i trevlig och unik miljö.”

Byggandet av Västlänken gör att Lisebergshallen tas bort. Det är en av anledningarna till den nya multisporthall som också planeras i Kivberg. Den ska gå att använda till bland annat handboll, velodromcykling och tennis.  

”Göteborg kommer att få ett ordentligt glapp under tiden som Göteborgs nya arena ska byggas vid Scandinavium. I kombination med att Ullevi Tennis ska byggas om så behövs de här lokalerna.”

När det gäller möjligheten till velodromcykling så finns det ett stort behov inom cykelsporten, enligt Ola Serneke.

”Velodromen är för att fylla en lucka för svensk idrott. Det finns endast en mindre velodrom i Falun och efterfrågan är enormt mycket större än så.”

Dessutom är förhoppningen att få klart projektet i tid till ett kommande mästerskap inom velodromcykling.

”Om detta tas emot positivt så har vi en målbild att vara klara till senast 2021 för att kunna använda velodromen till EM 2022”, skriver Ola Serneke.

Vad tror du om chanserna att få igenom de här planerna?
"Vi följer kommunens vision om att bygga ihop Kortedala med Kviberg och även att genomföra visionen om ett nytt idrottscentrum - vilket gör att vi känner detta som positivt för framtida beslut.", skriver Ola Serneke i mejlet.

LÄS OCKSÅ: Serneke öppnar för ny multiarena

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.