Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Cohen kommer med sin bok ”Disloyal” (Illojal) under tisdagen. Men skandalböcker har hittills inte bitit på Donald Trump, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. ”Mest skada kan Trump ha gjort sig själv om ytterligare bekräftelser kommer om nedsättande omdömen om stupade amerikanska soldater”.

Britt-Marie Mattsson: Skandalböckerna påverkar inte valet särskilt mycket

Ingenting biter på Donald Trump. Han viftar bort ”skandalböckerna” som osanning. Men nedsättande uttalanden om stupade soldater kan bli värre. Och Bob Woodwards kommande bok kan bli svår att hantera.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den första boken om Trumps vita hus – Michael Wolffs ”Fire and fury” – var en skräll. Här beskrevs kaos, avgångar, avskedanden, maktkamper och allmän inkompetens. Sedan dess har liknande avslöjanden blivit vardagsmat.

När den av Trump både tillsatte och sparkade nationella säkerhetsrådgivaren John Boltons bok ”The room where it happened” publicerades i sommar kunde den avfärdas med att det var en bitter mans minnen som färgats av att han återigen hamnat utanför maktsfären. Bolton beskriver inledningsvis hur han hoppas på utrikesministerposten, men ställs åt sidan och först blivit aktuell som nationell säkerhetsrådgivare då de tidigare tvingats avgå.

Bolton tillhör dessutom de neokonservativa som länge försökt styra och ha inflytande på amerikansk utrikespolitik, men som inte lyckats hålla sig kvar på det sätt som de hoppats.

Intressant inblick

När sedan Trumps brorsdotter Mary några veckor senare kom ut med sin bok ”Too much and never enough” var det en intressant inblick i en familj med centrum i ”Huset” där farföräldrarna bodde och en sorglig historia om hur Marys far – den äldste av syskonen Trump – inte orkade leva upp till sin fars förväntningar och dog av alkoholrelaterad sjukdom. Donald blev istället favoriten.

Hennes bok, liksom Boltons, avfärdas av Trump med personlig hämnd utan grund. Samma sak med Stephanie Winston Wolkoffs just utkomna bok ”Melania and me” som kan viftas bort som en väninnas sorg över att vänskapen inte överlevt Vita huset.

Böckerna urholkar Trumps självbild och förstärker det som de flesta redan vet, vilket medverkar till att böckerna säljer bra men kanske ändå inte påverkar valet särskilt mycket.

Titeln på Michael Cohens bok ”Disloyal”, som utkommer på tisdag, ger en indikation om vad den handlar om. Den tidigare lojale fixaren och advokaten, som ljög för att rädda Donald Trump och hamnade i fängelse för bedrägeri och mened, berättar nu som ”illojal” från sin husarrest. Med Cohens bakgrund är det enkelt för Trump att förringa innehållet i boken – ”varför ska en person som ljugit sig genom livet bli trodd?”

Böckerna urholkar Trumps självbild och förstärker det som de flesta redan vet, vilket medverkar till att böckerna säljer bra men kanske ändå inte påverkar valet särskilt mycket.

Det senaste avslöjandet i tidskriften Atlantic är betydligt allvarligare. Där anklagas Trump för att kalla stupade amerikanska soldater för ”losers” och ”suckers” (förlorare, töntar). Trump förnekar.

Svårare att värja sig

Men nu har han svårt att värja sig. Han har tidigare talat förklenande om den avlidne senatorn John McCain som var krigsfånge i Vietnam och har även talat nedsättande om soldaterna i Vietnam. Unga amerikaner tvingades åka till Vietnam när de inkallades, medan Trump kom undan med ett läkarintyg om att han led av hälsporre. Trump avstod också från att besöka kyrkogården i norra Frankrike, där amerikanska stupade ligger begravda, då hundraårsminnet av slutet av första världskriget högtidlighölls. Trump hänvisade till dåligt väder.

Att överhuvudtaget nedvärdera amerikanska soldater – oberoende av inställning till kriget – faller inte i god jord i USA. Också vanligtvis Trumpvänliga Fox News bekräftar med sina källor att Trump yttrat sig nedsättande om stupade soldater. Historien växer trots Trumps försök att ducka.

Woodwards bok kan skada Donald Trump. Men mest skada kan Trump ha gjort sig själv om ytterligare bekräftelser kommer om nedsättande omdömen om stupade amerikanska soldater.

Nästa vecka publiceras Watergateavslöjaren Bob Woodwards nya bok ”Rage” (Vrede). Den tidigare boken om Trump heter ”Fear” (Rädsla).

Denna gång har Woodward fått intervjua Trump ett flertal gånger och även tagit del av tidigare hemligstämplat material. Förlaget beskriver boken som ”en levande inblick i det kaos, motsättningar och de risker som finns med Trumps presidentskap”.

Woodwards bok kan skada Donald Trump. Men mest skada kan Trump ha gjort sig själv om ytterligare bekräftelser kommer om nedsättande omdömen om stupade amerikanska soldater.