Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Jan Höglund: Skör allians kan bli historisk vändpunkt

Få tror att SD och V skulle kunna ingå i samma regering. Men det är snudd på vad som sker i Israel. En osannolik allians riskerar att spricka när som helst, men kan bli historisk vändpunkt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I elfte timmen på onsdagskvällen kom åtta israeliska partier överens om att bilda en ny regering. De får, om alla mangrant och lojalt röstar för uppgörelsen, en ytterst knapp övervikt i parlamentet Knesset. Det skulle vara slutet på Benjamin Netanyahus tolv år som premiärminister.

LÄS MER: Ny regering tar makten i Israel

LÄS MER: Expert: Lång väg tills regeringen svärs in

Vad hände?

Efter det fjärde valet på två år i mars fick högerpartiet Likuds ledare Netanyahu i uppdrag att bilda en ny regering. Det gick inte. Presidenten gav istället Yair Lapid, ledare för centerpartiet Yesh Atid, en frist fram till midnatt på onsdagskvällen.

Oro bröt ut i Jerusalem, även mellan judiska och arabiska israeler på flera håll i landet, och elvadagarskriget kring Gaza. Det såg mörkt ut för Lapid. Mycket tydde på att Netanyahu skulle klara ännu en kris. Alternativet: ett femte parlamentsval. Men plötsligt kom Lapid fram till ett samarbete med Naftali Bennett och Yamina långt ute på högerkanten. Detta har nu utvidgats till att omfatta åtta vitt skilda partier, från judiska nationalister till arabiska islamister.

Vad sker nu?

Först måste parlamentet rösta. Det väntas inom högst två veckor. Men många kan ha firat för tidigt. Den nya majoriteten är skör och långt ifrån alla känsliga frågor är lösta eller ens berörda. Det räcker med att ett parti, eller enstaka ledamöter, drar sig ur för att upplägget ska falla. Även oförutsedda händelser, som nya protester eller raketattacker, kan snabbt ändra förutsättningarna i den av konflikter och krig präglade regionen.

Benjamin Netanyahu sitter tills vidare kvar som premiärminister. Han vill till varje pris förhindra ett skifte till vad han säger är en farlig vänsterregering. Han uppmanar högerväljare att stoppa det. Även om han tvingas i opposition blir han en maktfaktor som kan äventyra varje arbetsdag för sina efterträdare.

Om en ny regering får grönt ljus kommer Naftali Bennett att vara premiärminister först. I augusti 2023 lämnar han över till Lapid. Bennett är en ultranationalist, politiskt till höger om Netanyahu. Han försvarar judiska bosättningar och kommer aldrig, säger han, överge det bibliska Västbanken. Han är emot en tvåstatslösning och ber inte om ursäkt för Israels handlingar. Ändå ska han nu regera tillsammans med palestinier som har motsatt uppfattning.

LÄS MER: Bennett premiärminister – Netanyahu får lämna

Vad vill en ny regering åstadkomma?

Yair Lapid lovar att arbeta för alla israeliska medborgare, oavsett hur de röstar. Han kommer, säger han, att respektera sina motståndare och göra allt för att förena och ansluta alla delar av det israeliska samhället. En bild är symbolisk för hans uttalade ambition. Den visar Lapid, Bennett och Mansour Abbas, ledare för det arabiska islamistiska partiet Raam, efter att ha undertecknat avtalet.

Abbas sa efteråt: "Beslutet var hårt och det var flera tvister men det var viktigt att nå överenskommelser." Han sa att det fanns "många saker i detta avtal till förmån för det arabiska samhället".

Vilka återstår att se. Palestinafrågan är olöst. Explosiv spänning råder i östra Jerusalem, i Gaza och på Västbanken med bosättningar och murar. Israeler och palestinier är splittrade internt och i förhållande till varandra. En palestinsk stat är en vision, ingen realistisk möjlighet idag. Diametralt skilda åsikter finns inom den nya alliansen. Det är svårt att se hur de ska hålla sams och gå i samma riktning framåt. Men de får en historisk chans.