Appar som kan vara till nytta och nöje i midsommar. Överst från vänster: Viva, Väderradar, Arlaköket och Blomsteräng. Underst: Plantnet, Google Lens och Sångboken.
Appar som kan vara till nytta och nöje i midsommar. Överst från vänster: Viva, Väderradar, Arlaköket och Blomsteräng. Underst: Plantnet, Google Lens och Sångboken. Bild: Kollage: Eva Wieselgren

Sju appar till mobilen i midsommar

Sju blommor under kudden, men vet du vad de heter? Och hur mycket regn blir det? Här är appar som hjälper dig ro midsommaren i hamn.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Viva – Vind och vatten

Tillbringar ni midsommarhelgen till sjöss så ger den här appen koll på väder och vind. Färsk information från Sjöfartsverkets och SMHI:s väderstationer runt Sveriges kust och i några svenska sjöar och vattendrag.

Väderradar

Visar var de tunga regnmolnen är i realtid och ger dig en prognos om vart de är på väg. Appen är gjord av Apalon aps. För Android heter den "Väderprognos & Radar Live"

Arlaköket

Sill, jordgubbar och potatis. Men sen då? Och vad ska de som inte äter fisk äta? Om du inte redan har en favoritreceptapp så är Arlas bra att börja med. Här finns förslag till mat för sommarfest och picnic och flera recept på sill – även vegetariska alternativ.

ANNONS

Blomsteräng

Bilder och information om de vanligaste nordeuropeiska vilda blommorna. Du kan filtrera på till exempel blå blommor som blommar under juni. Det går att göra egna anteckningar till blommorna och spara favoriter. Finns bara för Iphone.

Plantnet

Rikta kameran mot växter, ta en bild och få förslag på vad det är. Det finns flera appar som gör det här, men många kräver registrering och prenumeration. Plantnet kostar inget. Det går att skapa konto och bidra till  databasen med växter. Om du vet vilken blomma du fotograferat kan du alltså ladda upp din bild och hjälpa andra användare. Annars får du kolla på de olika förslagen vilket som är mest likt och översätta namnen till svenska med hjälp av Google Översätt.

Google lens

Google är också bra på att känna igen och tolka vad som finns framför kameran, inte bara blommor. I Androidmobiler kan funktionen finnas inbyggd i kameraappen. Annars laddar du ned appen Google Lens från Play. Har du Iphone laddar du ned appen som bara heter Google från App store. Sen trycker du på Google Lens-symbolen i sökfältet när du vill använda kameran. Här får du information på svenska om du har tur.

Sångboken

av Andreas Broch innehåller texter till svenska visor. Mormors lilla kråka eller Små grodorna – om ni inte minns alla ord och verser när det blir dags för sång och danslekar hittar ni dem här. Det finns inte musik i appen men länkar till Youtube för den som glömt melodin också.

ANNONS
ANNONS