Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Arne Larsson: Sjöstedt sätter fingret på ett problem vi borde tala mer om

Det löser sannerligen inte alla problem, men Vänsterpartiets förslag om gratis idrottsskola sätter fingret på ett bekymmer som är angeläget att lösa. Inte minst i utsatta områden har idrottsrörelsen det tufft – och det får konsekvenser.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

På Vänsterpartiets dag i Almedalen presenterade partiledaren Jonas Sjöstedt partiets nya förslag om att införa en gratis idrottsskola för barn mellan 6 och 12 år. Tanken är att de ska finnas på 300 platser i landet och att barn ska kunna komma dit ett par kvällar i veckan under en termin och testa i vart fall tre olika sporter.

För oss göteborgare känns förslaget nästan lite bekant: det ligger i linje med sådant Vänsterpartiet i staden drivit igenom de senaste åren – alltså den typen av reformer som alliansen i stadshuset brukar kalla onödiga gratisgrejer. Fria resor i kollektivtrafiken under somrarna är ett exempel, fri simskola ett annat.

Idrotten är inte vad den varit

För Vänsterpartiet handlar det om någonting annat, nämligen att ge alla barn, även dem som har föräldrar som inte har råd, samma möjligheter.

Idrotten har tidigare varit en sektor som förmått att samla barn och ungdomar med all möjlig bakgrund på samma planer och i samma hallar. Men riktigt så ser det inte ut längre.

Minskat stöd från kommunerna – och därmed dyrare hyror – har gjort att det kostar mer att delta i föreningslivet. Till det kommer ökade problem med att rekrytera ideella ledare, inte minst i grupper där man helt enkelt inte är bekant med hur det svenska föreningslivet fungerar. Samt en ökad byråkrati som gör att en del föreningar upplever att de har svårt att få stöd för sin verksamhet,

Föreningslivet är kort sagt i kris i delar av landet – och det spelar roll.

Gängen rekryterar hellre på torget

För den enskilde är det ett bekymmer. Vi vet att det är nyttigt att röra sig. Alla älskar inte att idrotta, men för många är en viktig del av livet. En arena där man kan få vänner för livet och anlägga sunda vanor. Motion och hälsa hör ihop och alla som tagit del av Social resursförvaltnings rapporter vet att skillnaderna i hälsa och livslängd skiljer sig kraftigt mellan olika stadsdelar i Göteborg.

Det är också ett problem för samhället. De kriminella gängen rekryterar hellre på torget än fotbollsplanen, för att uttrycka sig drastiskt.

Även idrottsrörelsen lider av att föreningslivet går under i delar av staden. Av massor av talanger blir det ingenting alls om det inte finns klubbar och ledare som upptäcker dem.

Här finns alltså ett vinn-vinn-vinn-läge. Det är tveksamt om Vänsterpartiets förslag förmår att kamma hem alla segrar, men vi kan nog slå fast att partiet i vart fall sätter fingret på ett problem vi borde tala mer om.