På måndagen startar ett sjömätningsprojekt som bland annat ska underlätta för kollektivtrafiken i södra skärgården.
På måndagen startar ett sjömätningsprojekt som bland annat ska underlätta för kollektivtrafiken i södra skärgården. Bild: Måns Langhjelm

Sjömätning i Göteborg ska göra skärgården säkrare

Under måndagen påbörjar Sjöfartsverket ett projekt i Göteborgs skärgård tillsammans med Linköpings universitet och VTI. Projektet, som kallas för OSKAR, går ut på att skapa en smartare och säkrare sjöfart i skärgården.
– Vi kommer att göra sjömätningar i ett område i Göteborgs södra skärgård, säger Linda Blied, projektledare och kartingenjör vid Sjöfartsverket.

ANNONS

Det tre år långa projektet OSKAR, som påbörjas i Göteborgs södra skärgård under måndagen, står för "optimering av sjöburen kollektivtrafik och annan regelbunden trafik". Projektet går, som namnet avslöjar, ut på att utveckla sjöfarten i skärgården.

– Det är ett treårigt projekt som beräknas pågå till juni 2023. Själva sjömätningarna börjar i slutet av sommaren, säger projektledare Linda Blied.

De sjömätningar som i dag finns över Göteborgs skärgård och som ligger till grund för sjökorten gjordes på slutet av 1800-talet, och då med handlod. Det innebär att botten i dagsläget endast har mätts för hand med ett blyfyllt järnrör bundet till en lina.

ANNONS

"En trafikfara"

– Skärgården har inte sjömätts tidigare, annat än med handlod. Så det finns dålig kunskap i dag om hur rutterna som används ser ut, och det är klart att det är en trafikfara. Många av de som kör i dag kör på erfarenhet. Det blir en säkerhetsrisk om man till exempel byter personal, eller om det plötsligt blir dåligt väder och man inte riktigt har koll på båten, säger Linda Blied.

Mätningen ska totalt göras på 32 kvadratkilometer i Göteborgs södra skärgård, och sker främst via Sjöfartsverkets egna mätverktyg.

– Den huvudsakliga mätningen kommer göra med vårt mätfartyg som heter Anders Bure, och som mäter djup med hjälp av ett ekolod. Fördelen med det är att man får en heltäckande bild.

Dessutom planerar man att använda ny teknik i form av en autonom sjömätningsfarkost, för att kunna mäta mindre områden i skärgården. Tanken är att modellen i framtiden ska kunna användas på andra geografiska områden.

– Vi håller just nu på att testa den, säger Linda Blied.

Kommer påverka många göteborgare

Om hur lång tid sjökortet kommer att uppdateras med de nya mätningarna är svårt att säga, berättar hon.

Projektet är däremot något som kommer att påverka många göteborgare i framtiden.

– Förhoppningen är att vi ska kunna hitta lite bättre rutter än de som går i dag för kollektivtrafiken mellan öarna. Sedan kommer alla som rör sig i Göteborgs södra skärgård kunna dra nytta av projektet. Exempelvis fritidsbåtägare, nyttotrafik, sjukvårdstransporter, fartyg som hanterar sopor och liknande, säger Linda Blied.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS