Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sextimmarsdagen kvar året ut

Försöket med 6-timmarsdagen fortsätter året ut. Vägvalet blir tungan på vågen i fullmäktige även om beslutet skjuts upp till nästa möte.

- Vi tycker att det är onödigt att bryta mitt i. Sen är det en viktig diskussion hur vi ska ta hand om stressrelaterade sjukdomar. Särskilt om vi ska jobba längre, säger han.

Vägvalet kommer att rösta med d en rödgrönrosa minoriteten och därmed blir det majoritet för förslaget att försöket ska pågå året ut. Theo Papaioannou menar att om försöket ska permanentas eller utvidgas måste ett sådant förslag komma tillbaka till fullmäktige. 

- Då måste vi se på finansieringen. Men det är bra att få en utvärdering.

Nimco Daauud arbetar på Svartedalens äldreboende sedan 2011. Hon menar att det är en tydlig skillnad på hennes arbetsplats i dag och hon är en av de som demonstrerar.

- Vi har tid att prata med gästerna och känner oss piggare. Jag har fått tid att träna, säger hon.

Helén Ericson från Kommunal framhåller att det är ett avtalsbrott att bryta det ingångna kollektivavtalet med de som jobbar på äldreboendet.

- De äldre är sjukare och behöver mer vård i dag. Det är ett tungt jobb, både fysiskt och psykiskt.

Vänsterpartiet har drivit frågan hårt och gruppledaren Daniel Bernmar tycker att det är bra att Kommunals medlemmar syns och säger sitt. Han är glad över att försöket får löpa året ut och tycker att det är märkligt att Moderaterna inte vill följa ingångna avtal.

Daniel Bernmar vill fortsätta arbetet med arbetsmiljön för de som jobbar i äldreomsorg och titta extra på sjukskrivningstalen.

- Det finns även andra grupper, som socialsekreterare, som vi behöver titta närmare på.

Maria Rydén, en av moderaterna som lagt motionen, pekar på kostnaderna och menar att arbetstidförkortning inte är en framkomlig väg. Hon vill istället se ett arbete med stöd till cheferna och en större konkurrens i äldreomsorgen.

-Medarbetarenkäterna visar att det är ett systemfel. Det handlar om ledarskap. Cheferna har inte rätt förutsättningar.

Försöket med förkortad arbetstid har väckt enorm uppmärksamhet och det följs av en forskare. I veckan kom en delrapport som visar på lägre sjukskrivningstal och mer nöjda gäster och medarbetare.

- Det är roligare att gå till jobbet när man orkar vara ledig också, säger Nimco Daauud.

Beslutet i fullmäktige hanns dock inte med under gårdagens fullmäktigemöte och skjuts upp en månad,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.