Arne Larsson: Se regeringsförklaringen som ett tidigt valtal

Med Magdalena Andersson som statsminister får regeringen en mer konkret priolista och en tydligare kurs. Medan Stefan Löfvens regeringsförklaringar mest brukade innehålla ett antal allmänt hållna fraser om hur allt skulle bli bättre, så var den nya statsministerns anförande betydligt mer precist. Som det parlamentariska läget ser ut ska man nog dock i första hand se det som ett tidigt valtal.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är klart att det finns sådant som skaver. Fraser som kan uppfattas som lite lätt provocerande med tanke på att de kommer från en person som varit finansminister i sju år – och därmed i allra högsta grad medansvarig för den politiska kurs landet hållit under Stefan Löfvens ledning.

Som: ”Sverige kan bättre”. Och ”vända på varje sten för att bryta segregationen”.

Jaha. Varför först nu?

Men ändå. Nu är det Magdalena Andersson som är nummer ett och man kan faktiskt se vissa skillnader mellan hennes första regeringsförklaring och de som Stefan Löfven höll under sina sju år som statsminister.

ANNONS

Bort från Lean-politiken

Stefan Löfven kom från industrin och IF Metall – och hans regeringsförklaringar var som en politikens version av det som inom industrin kallas Lean. Han talade svepande om hur allt hela tiden skulle bli lite bättre. Vägen framåt skulle gå via små, men ständiga framsteg.

Stora politikområden avhandlades i korta meningar. Så här kunde det låta: ”Forskning och innovation krävs för att skapa jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft.” Och så här: ”Vi ska fortsätta att vara världsledande i arbetet med att motverka den globala uppvärmningen och i genomförandet av Agenda 2030.”

Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) recenserade under tisdagen Magdalena Anderssons första regeringsförklaring med att ”hon missar de stora samhällsproblemen, nästan med precision”.

Tre prioriterade områden

Så kan man naturligtvis se det om man tycker att andra områden är viktigare – men faktum är att Magdalena Andersson i vart fall prioriterar tydligare än sin företrädare och att hon uttrycker sig med betydligt större detaljrikedom.

Precis som när hon valdes på Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av månaden lyfte hon fram tre områden som hon ser som de mest prioriterade. Det är att bryta segregationen och den grova brottsligheten, driva på den gröna revolutionen och minska utsläppen samt att ta tillbaka kontrollen över välfärden.

ANNONS

Vad det sistnämnda innebär i praktiken är väl inte helt glasklart, men i övrigt är inriktningen betydligt tydligare än under Stefan Löfven.

Den del som handlade om kriminalitet och segregation tog störst plats i regeringsförklaringen, vilket är extra intressant med tanke på att det är precis samma politikområde som oppositionen lyfter fram som ett av de mest prioriterade. Vi kan alltså räkna med att det är frågor som kommer att dominera den politiska debatten fram till valet.

En toppning till valet

Intressant är också att Socialdemokraterna så tydligt gör kopplingen mellan segregation-utanförskap och kriminalitet. Så lät det inte för några år sedan.

Som bekant styr Socialdemokraterna i minoritet fram till valet och det är långt ifrån självklart att politiska förslag kommer att bli verklighet. Men partiet kommer i alla fall att få chansen att visa var man står och vilken politik man vill driva på egen hand.

Att det är val om ett år syns också på Magdalena Anderssons ministerlista. Med Annika Strandhäll tillbaka har Socialdemokraterna en miljöminister som har lyskraft och en vana vid att ta tuffa debatter. Och förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson kan inte bara frågorna som en näringsminister har att hantera, han har också ett brett kontaktnät och stort förtroendekapital, inte minst internt.

ANNONS

Så: väntar er inte att regeringen ska få jättemycket gjort. Se den istället lika mycket som Socialdemokraternas kampanjorganisation fram till valet. Såväl retoriken som laguppställningen signalerar det.

LÄS MER:LO-basen bråkade med Andersson – blir minister

LÄS MER:MP vill stoppa sänkningen av bensinskatten

LÄS MER:Första transpersonen i regeringen ska fixa skolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS