Se filmen på vildsvinskultingarna i Balltorp

Maria fick minst sagt oväntat sällskap när hon skulle till jobbet i morse. Utmed vägrenen hade ett tiotal små vildsvinskultingar samlats.
– Jag var mest orolig för var mamman var.

ANNONS
|

Det var runt halv sex i morse som Maria såg vildsvinskultingarna i närheten av Ålegårdens busshållplats i Balltorp. Hon var på väg till jobbet och trodde först det var katter eller harar.

– När jag kom närmare såg jag att herregud, det är ju vildsvin!

Maria saktade ner, satte på sina varningsblinkers och körde försiktigt förbi dem i mötande fil.

Det var med blandade känslor hon fortsatte färden.

– Jag var mest orolig för var mamman var. Sedan tänkte jag att det var gulligt. Men mamman var säkert i närheten och skulle någon komma gåendes vet man ju inte vad som händer.

ANNONS

LÄS MER:Man svårt skadad efter vildsvinsattack

Två flockar

Torkel Norling är eftersöksjägare och träffar på vildsvin i princip varje dag. Han beskriver dem som skygga och generellt fredliga djur.

Enligt honom får suggorna cirka sex kultingar var, så gänget som Maria stötte på bestod sannolikt av två flockar.

– Jag skulle tro att suggorna är i närheten. Och det får man verkligen hoppas, om de dött kommer kultingarna att svälta ihjäl och det vore väldigt tragiskt.

Det är inte första gången Maria möter vilt i området. Vid två olika tillfällen förra året korsade stora vildsvin vägen när hon körde bil. Och för en månad sedan stod en stor älg i en rondell och åt löv från ett träd.

– Då fick jag också köra över i mötande fil, för att komma så långt bort från den som möjligt, säger Maria.

Hon berättar att golfbanorna i området också blivit uppbökade trots att de har elstängsel.

LÄS MER:Vildsvin dumpade på pendelparkering

Smarrigt i diket

Enligt jägaren Torkel Norling gör de många skogsområdena att trakten är rikt på vilt. Därför gäller det att vara försiktig som bilist, särskilt i skymning och gryning.

– Det finns mycket smarrigt i dikesrenen för djur. Kommer då en bil när de står och äter kan de få lite panik och springa ut i vägen, säger Torkel Norling.

ANNONS

Han vill också uppmana alla att köra försiktigt när det pågår eftersök efter en viltolycka. Han och hans kollegor måste då gå fram och tillbaka längs vägen med sina sökhundar, ofta mitt i natten.

– Det innebär jättestora risker och det sker tillbud hela tiden.

LÄS MER:Ökande viltstammar ger fler olyckor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS