Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-politiker stängs av efter uttalande om våld mot kvinnor

SD-politikern Håkan Lerstorp stängs av och riskerar uteslutning från sitt parti efter ett uttalande om våld mot kvinnor på kommunfullmäktige i Trelleborg.
– Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna? sa han under en debatt om kvinnojourer.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar uttalandet ”förkastligt”.

Under en debatt om kommunalt stöd till kvinnojourer klev Sverigedemokraten Håkan Lerstorp fram till mikrofonen vid kommunfullmäktige i Trelleborg.

– Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade, men, min tanke är att, och jag vill att ni ska tänka så också ibland. Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå kvinnan? Det är en viktig tanke. Och varför finns det inte mansjourer? Tack för ordet, sa han.

”Ingen förtjänar bli slagen”

Reaktionerna var omedelbara, både från partikollegor och andra politiker.

– Jag kan bara beklaga det vi hörde precis. Det är inget som mitt parti står bakom. Oavsett vad man gör – ingen förtjänar bli slagen. Någonsin. Kvinna, man, barn. Ingen, sa Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson, på samma möte.

Händelsen uppmärksammades först i Trelleborgs Allehanda. Efter debatten frågade tidningen Håkan Lerstorp om han ångrar sitt uttalande. Men han stod fast vid sina ord och sa att man ”måste ställa sig en liten fråga”.

– Vad är det som har hänt momentet innan? Fem minuter innan? Det är inte säkert att det alltid är mannens fel, sa han.

Trelleborgs Allehanda skriver också att Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson förgäves hade försökt hindra Håkan Lerstorp från att gå upp i talarstolen minuterna innan.

Kan uteslutas

På tisdagen säger Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman till GP att partiet har inlett ett uteslutningsärende.

– Det som händer är att vi har öppnat ett uteslutningsärende. Under uteslutningsärendets gång är han avstängd.

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) följde själv debatten när Håkan Lerstorps yttrande fälldes. Han tar starkt avstånd från det som sades.

– Det är helt förkastligt och det blev väldigt tydligt i debatten. Vår gruppledare gick upp ganska direkt efter och slog ned på det där och det var flera andra också som gjorde likadant, säger han.

I SD:s partistadgar står det att avstängning innebär ”en tillfällig inhibition av medlemskapet och gäller så lång tid som partistyrelsen beslutar eller till dess att ärendet är avslutat".

Den troliga utgången i ärendet blir enligt SD-ledaren att Lerstorp utesluts ur partiet.

– Det är väl den yttersta konsekvensen av personalärendet och jag skulle bli mycket förvånad om det inte går så långt, säger Åkesson.

Partiet tar avstånd

På Facebook tar Sverigedemokraterna i Trelleborg nu avstånd från uttalandet.

”Sverigedemokraterna Trelleborg står inte bakom det uttalandet ledamot Håkan Lerstorp gjorde under kommunfullmäktigemötet. Det uttalande ledamoten gjorde är inte förenligt med sverigedemokraternas värdegrund eller politik” skriver partiet på sin facebooksida.

Helmuth Petersén, oppositionsråd för Sverigedemokraterna i Trelleborg, är upprörd över det som hänt.

– Detta är så vidrigt uttalat, det är så illa. Inte någon av oss övriga i Trelleborg står bakom det han sa. Jag ber om ursäkt å partiets vägnar, säger han.

Helmuth Petersén berättar att han personligen har engagerat sig mycket i frågan om våld i nära relationer, och att Håkan Lerstorps ord därför träffade honom särskilt hårt.

– Jag blev riktigt förbannad, besviken och ledsen när jag hörde det. Detta med våld löser ingenting. Man ska varken slå kvinnor, män eller barn, inte någon.

Stryks från valsedeln

Om Helmuth Petersén hade fått bestämma hade Håkan Lerstorp uteslutits från partiet omedelbart, säger han.

– Jag hade helst velat ha honom utesluten omgående. Men han är avstängd nu och han kommer bli uteslutet, allt finns ju på film. Om han hade varit ångerfull hade saken varit en annan, men han tycker att det var helt okej det han sa.

Håkan Lerstorp skulle ha stått med på partiets kommande valsedel, men nu har Sverigedemokraterna i Trelleborg krävt att hans namn ska tas bort från listan.

– Listorna har redan skickats till tryck så det kanske kostar partiet en extra slant men det är det värt. Om jag så får betala det från egen ficka.

GP har sökt Håkan Lerstorp.

LÄS OCKSÅ: Förlängda statsbidrag till kvinnojourer

LÄS OCKSÅ: Lång väntan på bostad för våldsutsatta kvinnor

LÄS OCKSÅ: Hbtq-bråk och maktkamp – här styr SD med borgerliga partier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.