Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD lyfter kulturen som politiskt vapen

ANALYS: Sverigedemokraterna vill återupprätta lag och ordning i utsatta områden. När det är gjort ska svensk kultur spridas. Jimmie Åkesson menar att detta är en politisk vattendelare.

Under många år har Sverigedemokraternas fokus varit att starkt begränsa invandringen. När nu i stort sett alla andra partier har gått åt ett mer restriktivt håll i migrationsfrågan byter SD spår. I sitt Almedalstal lyfter Jimmie Åkesson integrationsfrågan. 

Han målar, liksom Stefan Löfven häromdagen, upp en mörk bild av tillståndet i så kallade utsatta områden. Jimmie Åkesson kallar dem till och med "förlorade". På en pressträff tidigare under dagen presenterade han fyra punkter för att återta dessa områden. Allra först ska lag och ordning återupprättas. SD vill ha en särskild polisiär insatsstyrka, möjlighet till utegångsförbud och straffskärpningar. 

Under talet går han till generalangrepp mot rikspolischefen Dan Eliasson och plockar fram ett par handklovar som han menar borde ersätta den kampanj mot sexuella trakasserier som polisen initierat på bland annat musikfestivaler. Jimmie Åkesson kopplar ihop den typen av brottslighet, och det mesta av kriminaliteten i landet, med invandringen. Det är ett känt tema hos SD.

Han påstår att SD är det enda partiet som tar dessa problem på allvar och beskriver övriga partier som en elit som inte bryr sig om folket. Där är han på samma tåg som Trump i USA, som Marine Le Pen i Frankrike och som Brexitkampanjen i Storbritannien.

Talade nog var det Rule Britannia som hördes ur högtalarna när Jimmie Åkesson kom upp på scenen. Och han ägnade en betydande del av talet åt att argumentera för ett Swexit, ett utträde ur EU, och att håna de partiledare som vill att Sverige stannar kvar. 

Men det riktigt spännande i Jimmie Åkessons tal, och i de förslag som partiet tagit fram, är kulturpolitiken. Inte heller detta är något helt nytt, men genom att lyfta fram kulturpolitiken ser uppenbarligen SD en ny möjlighet att skilja ut sig från övriga partier. Alla pratar ju numera om utsatta områden och hot mot blåljuspersonal. 

SD:s kulturpolitik är också något som verkligen skiljer ut partiet från de övriga. Här är det inte tal om någon konstnärlig frihet, nyfikenhet eller öppenhet för dagens kulturliv. Det man verkar vilja ha är en kultur präglad av nationalromantiska ideal. Det man då glömmer är att i slutet av 1800-talet när folkdans, folkdräkter och det nordiska ljuset i konsten skapades var detta något helt nytt och en del av en större internationell trend. Carl Larsson och Anders Zorn var i hög grad internationella konstnärer.

På frågor om vad han menar med svensk kultur har Jimmie Åkesson inte så mycket till svar. Folkdans och hembygdsföreningar är det närmaste han kommer en definition. I P4 Extra ville han tillsätta en utredning om vad svenskt kulturarv är. Han hade inte heller något svar på hur den nya polisiära insatsstyrkan som SD vill ha skiljer sig från den som redan finns.

I slutet av sitt tal beskriver Jimmie Åkesson en vision om ett enat land byggt på medborgaranda och pliktkänsla. Men hur vi ska komma dit får vi inte reda på.

är tydligt att integration och värderingsfrågor är på banan i den svenska politiken och Jimmie Åkesson hänger på. Han ser en tillväxtpotential för SD bland utrikes födda och beskrev på pressträffen att SD vill åka ut i förortsområden och vara mer närvarande där. Här skulle det kunna bli en kamp med framför allt Socialdemokraterna som traditionellt har varit starka i denna typ av områden, i den mån man alls röstar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.