Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg
Bild: Tomas Oneborg

Arne Larsson: SD ökar igen – Åkesson utmanar om posten som oppositionsledare

Sverigedemokraterna är nu med vid marginal största oppositionsparti och fredagsförmiddagens omröstning i riksdagen visar att M och KD nu inte har något emot att ställa sig bakom Jimmie Åkessons initiativ. Frågan är hur länge vi ska betrakta Ulf Kristersson som oppositionsledare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

I GP/Sifos väljarbarometer för november landar Sverigedemokraterna på sitt högsta resultat någonsin i en Sifomätning – 23,0 procent. Det är hela 6 procentenheter mer än Moderaterna. Socialdemokraterna finns inom räckhåll, på 24,4 procent.

I Aftonbladets Demoskopmätning som publicerades tidigare under fredagen var partiet till och med störst. Oavsett vilken mätning man väljer att fästa störst tilltro till är det uppenbart att SD på allvar utmanar om att vara landets största parti.

Det är av stor betydelse. På många sätt.

LÄS MER: Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna i GP/Sifo

Debatt på SD:s planhalva

Att Sverigedemokraterna går framåt är lätt att förklara.

Den politiska debatten utgår i mångt och mycket efter den problembeskrivning och verklighetsbild partiet skapat sedan många år tillbaka: nämligen att invandrarna är för många vilket skapat en skenande brottslighet samt problem för kommuner som håller på att knäckas av ökade kostnader.

LÄS MER: Så har de västsvenska kommunerna klarat flyktingvågen

Att det här inte är helt sant spelar mindre roll: som framgått bland annat här i GP och genom rapporter från Sveriges kommuner och landsting är det snarare en åldrande befolkning än invandring som gör att kommuner går på knäna. Och vad gäller brottsligheten så är det snarare den upplevda otryggheten än antalet begångna brott som verkligen stuckit iväg.

Intressanta positionsförflyttningar

Men hursomhelst. Det heter ju att människors oro ska tas på allvar – så nu är brinnande bilar och explosioner huvudtema för de flesta politiska diskussioner. Detta vinner självfallet partiet som haft människors oro som affärsidé sedan 1988 på.

Samtidigt sker intressanta och noterbara positionsförflyttningar inom SD, M och KD.

På Kristdemokraternas riksting förra helgen beslutade partiet bland annat att ställa sig bakom skärpta krav för familjeåterförening. Från Moderaternas partistämma tidigare i höst kom bland annat beskedet att man vill utvisa fler asylsökande som begår brott. På SD:s landsdagar, som äger rum nästa helg, väntas partiet bland annat ställa sig bakom den svenska abortlagstiftningen och stryka en omdiskuterad skrivning om "nedärvd essäns".

LÄS MER: Mätning: Sverigedemokraterna störst i Sverige – för första gången

SD nästan lika stort som M+KD

Det är lätt att få intrycket att de tre partierna kalibrerar sin politik inför ett framtida liv tillsammans. Frågan är hur det i så fall kommer att gestalta sig.

På valdagen för drygt ett år sedan var Moderaterna en dryg procentenhet större än Sverigedemokraterna. I dag är SD inte bara betydligt större än M – partiet är nästan lika stort som M och KD tillsammans.

Det här påverkar förstås den inbördes balansen mellan de tre partierna. Under valrörelsen var Ulf Kristersson den dåvarande alliansens statsministerkandidat och efter valet har Moderatledaren i alla sammanhang betraktats som oppositionsledare.

Moderaterna är i dag ett parti som lockar 17 procent av väljarna – så frågan är hur länge det synsättet är relevant.

Omröstningen i riksdagen på fredagsförmiddagen aktualiserar den frågeställningen ytterligare. Sverigedemokraterna väckte frågan om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Moderaterna och Kristdemokraterna hängde på.

Fakta: Tre tendenser

SD fortsätter att växa

Sverigedemokraterna har växt i varje mätning sedan augusti och har dessutom breddat väljarbasen. Bland kvinnor stödjer numera 15,6 procent partiet.

KD på uppgång igen

Kristdemokraterna har brutit den nedåtgående trenden och landar i den här mätningen på 7,9 procent, mot 6,7 procent för en månad sedan.

Inget lyft för Liberalerna

Liberalerna som har landsmöte i helgen för att lägga fram politiken framåt. Partiet har för närvarande stora problem och behöver göra någonting för att lyfta i opinionen.