Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sarah Britz: Måste lösas för rättsstatens skull

Skjutningen på Vårväderstorget var det som inte fick hända. Ändå visste många att det skulle ske.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Ibland hör jag människor prata om att det fanns någon slags moral inom de kriminella kretsarna. Något som säger att de som inte har med konflikten att göra inte ska komma till skada.

I dag vet vi att den inte gäller.

Vem som helst kan komma i vägen för kulor menade för dem som deltar i ett eget krig på fredlig mark.

När Petar Petrovic och en annan man sköts till döds och åtta skadades inne på restaurangen den där dagen i mars skrevs ett nytt kapitel i gängkrigets historia i Göteborg. Och på onsdagen, när tre unga män begärdes häktade för brottet, är ett stort steg taget för att brottet ska klaras upp.

Skjutningen på Vårväderstorget är bland de viktigaste brotten för åklagare och polis att klara upp. Tilltron till rättsväsendet har fått sig en törn i och med att skjutningarna har fortsatt, trots vapenbeslag, specialsatsningar, narkotikabeslag och det faktum att flera grovt kriminella sitter bakom lås och bom.

Många har, liksom jag, frågat sig: När tar det slut?

Vad och vem ska göra så att det tar slut?

För en del är svaret enkelt. Min mejlbox är fylld av framför allt män som hatar invandrare, flyktingar och alla med utländskt påbrå och för dem är lösningen att slänga ut hela bunten. De är en anonym pöbel som försöker skrämmas, oftast med oerhört grunda kunskaper och enformiga argument i diskussionen om varför människor begår brott.

Jag brukar svara att vi lever i en rättsstat.

Tack och lov så måste brott bevisas innan någon kan straffas. Annars hade vi kanske sett lynchningar av oskyldiga likt de som samma anonyma pöbel så högröstat fördömer i sitt hat vad gäller andra länder och religioner.

Förhoppningsvis får vi under 2015 veta vem eller vilka som är skyldig eller skyldiga till mordet och skjutningen på Vårväderstorget. Jag kan föreställa mig att det inte förändrar mycket för Petar Petrovics föräldrar.

Men det är oerhört viktigt för tron på rättsväsendet.