Sanningens ögonblick är här för Löfven och Kristersson

Stefan Löfven och Ulf Kristersson var fåordiga efter sina sista avstämning med talmannen. Ja, vad skulle de säga? Vem av dem som blir statsminister ligger helt i händerna på Centern och Liberalerna. I helgen kan vi ha ett besked.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

Sveriges i särklass mest segdragna regeringsbildning närmar sig ett slut. Senast den 23 januari vet vi hur landets nya regering ser ut – eller om det blir extra val.

Men mycket talar för att en ny statsminister röstas fram av riksdagen på onsdag. Allt ligger nu i händerna på Centerpartiet och Liberalerna, som ska fatta sina beslut i helgen.

De två partierna har valt att förhålla sig olika i detta avgörande ögonblick.

Liberalerna unikt öppna

Det har cirkulerat uppgifter om att Centerpartiet sammankallat sitt högsta beslutande organ för att fatta beslut under lördagen, men få utanför partiet tycks veta helt säkert.

Inför beslutet har allt fler tunga liberaler klivit fram och deklarerat sin ståndpunkt.

Liberalerna däremot tillämpar en öppenhet som är smått unik för svensk partipolitik. Journalister är inbjudna för att vara med när partirådet diskuterar frågan under söndagen och inför beslutet har allt fler tunga liberaler klivit fram och deklarerat sin ståndpunkt.

ANNONS

Odenjung väljer Löfven

Partiet är extremt splittrat. En debattartikel tidigare i veckan där åtta riksdagsledamöter argumenterade för att stötta Kristersson följdes under onsdagen av en där fem tunga partiföreträdare – bland dem partiets förste vice ordförande Helene Odenjung – gav uttryck för det rakt motsatta, alltså att det är omöjligt att bilda en alliansregering utan att blir beroende av SD i det rådande parlamentariska läget.

Hur Liberalerna ställer sig lär vi alltså få veta på söndag. Men rent krasst är det inte på något sätt lika viktigt som vad Centerpartiet enas om. Och när det offentliggörs vet vi ännu inte.

Få ord kan säga mycket

De två statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson träffade båda talmannen under torsdagsförmiddagen. Att det är allvar nu märktes inte minst efteråt. Kommentarerna var sparsamma och kortfattade.

Att säga att Löfven lät hoppfull och Kristersson uppgiven är att dra det för långt.

Men även väldigt få ord kan säga mycket. Svaren på de två frågor Löfven och Kristersson fick sammanfattade läget ganska väl.

S-ledaren kunde berätta att samtalen mellan de fyra partier som försökte få till stånd en uppgörelse före jul – det vill säga S, MP, C och L – är konstruktiva, att det finns en uppriktig ambition och så vidare.

Moderaterna kan bara hoppas

Från Moderatledaren fick vi höra att han står till förfogande om talmannen gör bedömningen att det finns förutsättningar och att han har "respekt för att alla partier måste fatta sina beslut".

ANNONS

Att säga att Löfven lät hoppfull och Kristersson uppgiven är att dra det flera varv för långt.

Skillnaden handlar istället om att Socialdemokraterna fortfarande har möjligheter att påverka sitt bud till de två mittenpartierna, medan Moderaterna inte har några nya kort att spela med. De kan bara hoppas på att tillräckligt många i de två partierna till sist bestämmer sig för att de kan leva med risken att SD får ett visst inflytande.

Kommer få betydelse

På måndag ska talmannen träffa samtliga partiledare. Därefter, på måndag eftermiddag, kommer han att nominera en statsministerkandidat som riksdagen får ta ställning till på onsdag.

Vem det än bli och hur det än går, så kommer regeringsbildningen efter höstens val påverka svensk politik framöver. Vi kan få se nya block. Eller fortsatta svårigheter som tvingar fram någon form av förändringar på sikt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS