Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jan Höglund: Sanningen om stormaktsledarnas ordkrig

Två månader efter att Joe Biden blev president för USA ett ordkrig med Ryssland och Kina på högsta nivå. Det känns obehagligt, men bör trots allt inte övertolkas. Det är en diplomatisk kraftmätning.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Joe Biden känner sina rivaler, och de känner honom. För Rysslands Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping är det ingen hemlighet vad amerikanen tycker, att han betraktar dem som hot mot demokratin, mänskliga fri- och rättigheter och en stabil internationell rättsordning. Men som stormakter med kärnvapen behöver de både varandra och diplomatin.

Joe Biden sa i en intervju med ABC i veckan att den ryske ledaren Vladimir Putin "kommer att betala ett pris" för att återigen ha försökt påverka ett amerikanskt presidentval. Biden fick frågan om han trodde att Putin var "en mördare" och svarade: "Jag gör det."

Kreml kallade uttalandet utan motstycke. Förhållandet mellan länderna beskrevs som "mycket dåligt". Talesmannen Dmitry Peskov sa att "det har inte funnits något liknande i historien."

LÄS MER: Putin bjuder in Biden efter ordbråk

”Han som sa det, han gjorde det”

"Det här är mycket dåliga uttalanden från USA:s president. Han vill definitivt inte förbättra relationerna med oss, och vi kommer att fortsätta att gå vidare från detta," sa Peskov.

Putin svarade själv i tv närmast roat och tyckte att han och president Biden borde hålla samtal online de närmaste dagarna, i en öppen och direkt diskussion. Som kommentar till amerikanens påstående citerade han en ordlek för barn "han som sa det, han gjorde det”

"När vi utvärderar andra människor, stater och nationer, verkar vi alltid se i spegeln. Vi ser alltid oss ​​själva. Vi förmedlar alltid vad vi själva egentligen är till en annan person," tillade Putin och medgav ”vi känner verkligen varandra personligen”.

”Biden gav direkt svar på direkt fråga”

Enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki ångrar Joe Biden inte sina uttalanden. "Nej. presidenten gav ett direkt svar på en direkt fråga."

President Biden har känt president Putin under lång tid, sa hon. De har båda varit på den globala scenen länge. USA är övertygat om att vi kan samarbeta med Ryssland på områden av "ömsesidiga nationella intressen", sa hon.

Presidenten kommer inte att hålla tillbaka när han är orolig vare sig det är med ord eller handlingar, enligt pressekreteraren. Hon tillade dock:

"Vi fortsätter att tro att diplomati är det första steget och alltid bör vara det första steget, det bör vara vårt mål, eftersom vi strävar efter relationer även med våra motståndare".

Även vid det första mötet på utrikesministernivå efter presidentskiftet mellan USA och Kina blottades de stora motsättningarna när det gäller handel, mänskliga rättigheter och cybersäkerhet. USA:s utrikesminister Antony Blinken satt mitt emot Kinas högsta diplomat Yang Jiechi och statsrådet Wang Yi och anklagade Peking för ökande auktoritärism och självsäkerhet hemma och utomlands.

”Jag hör också djup oro över några av de åtgärder som din regering vidtar."

LÄS MER: Frostigt när USA möter Kina i Alaska

Kina: ”Sluta driv er egen version av demokrati”

Detta fick Yang att svara: ”Vi hoppas att USA kommer att göra bättre med mänskliga rättigheter. Faktum är att det finns många problem inom USA när det gäller mänskliga rättigheter, vilket erkänns av USA själv, sade han i ett 15-minuters tal som tycktes irritera Blinken.

Kinesen krävde upprört att USA ska sluta driva sin egen version av demokrati vid en tidpunkt då de hade att göra med missnöje bland sin egen befolkning.

”Vi tror att det är viktigt för USA att ändra sin egen image och att sluta främja sin egen demokrati i resten av världen,” sa han. "Många människor inom USA har faktiskt lite förtroende för USA:s demokrati."

Enligt Yang kommer Kina inte att acceptera obefogade anklagelser från USA: s sida. Den senaste tidens utveckling, sade han, hade kastat relationerna "in i en period av aldrig tidigare skådade svårigheter" som "har skadat våra två folks intressen".

Zhao Lijian, en talesman vid det kinesiska utrikesdepartementet, berättade senare vid en presskonferens i Peking att Kina inte hade tänkt att samtalen skulle ta en "konfronterande" vändning, och det var inte vad Peking strävar efter.

Vid ett högnivåmöte i Moskva uppmanade samtidigt USA, Ryssland, Kina och Pakistan Afghanistans regering och talibanerna att nå ett omedelbart eldupphör. Det ger ett visst hopp om att Washington kan få brett stöd för sina fredsplaner, även om det är högst osannolikt att de amerikanska trupperna ska vara borta till den 1 maj.

Diplomatin kan segra till slut.