Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Britt-Marie Mattsson: Sanders baktanke: Därför håller han sig kvar

Oppositionen inom deras partier har inte lagt sig. Båda kandidaterna har låga popularitetssiffror. Och olika grupperingar smider planer för konventen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Opinionsmätningar visar att Donald Trump är minst populär. 66 procent av väljarna har negativa uppfattningar om honom. För Hillary Clinton är siffran 55 procent. Jämfört med den sittande presidenten Barack Obama är det stor skillnad. 43 procent är negativa. Hans popularitetssiffror har gått upp sedan primärvalen är över och Trump och Clinton segrat.

Kritiska tongivande republikaner har slutit upp kring det förra presidentvalets förlorare Mitt Romney. Inte så att Romney är ett alternativ till Trump men Romney har under många år samlat republikaner till ett möte i hemstaten Utah för att diskutera partiets ödes- och framtidsfrågor. Det senaste hölls i förra veckan.

Romney har öppet kritiserat Donald Trump och beskrivit honom som högst olämpligt att bli president. Det är oklart om Romney åker till republikanernas konvent i juli men i vilket fall som helst så kommer han att vara en högljudd och välartikulerad kritiker.

Familjen Bush avstår från konventet. George W har sagt att han inte kommer. Jeb – som utmanade Trump under primärvalen – kommer inte heller. Med en annan republikansk kandidat än Trump hade det varit möjligt att den sjuklige förre presidenten George Bush varit där med sin fru Barbara som en gest mot partiet. Men det äldre paret Bush har också tackat nej.

Problemet för Trumpmotståndarna är att de ännu inte har något alternativ att kasta in för att markera sitt motstånd. Tvärtom har många republikanska toppolitiker hoppat på Trumps segervagn.

Det gäller inte minst Paul Ryan som i det förra presidentvalet var Mitt Romneys vicepresidentkandidat och som nu är talman och republikansk majoritetsledare i representanthuset. Enligt konstitutionen är Ryan med den posten nummer tre i successionsordningen efter presidenten och vicepresidenten. Bland andra viktiga personer som ställer upp för Trump finns Chris Christie som är guvernör i New Jersey.

Donald Trump påpekar att han under primärvalen vann 14 miljoner röster. Det är svårt att gå förbi folkviljan. Mitt Romneys och de övriga republikanernas kampanjer skall snarare ses som att de bygger för framtiden.

Hillary Clinton har också bekymmer. Hennes utmanare Bernie Sanders ger fortfarande inte upp och framhåller att han skall slåss för de värderingar som han tror på vid demokraternas konvent. Donald Trump säger att han är säker på att Sanders håller ut av ett annat skäl. Clinton utreds av den federala polisen FBI för att hon hanterat UD-dokument på sin privata server i hemmet i Chappaqua under utrikesministeråren. Utredningen skall vara färdig inom kort och Trump hamrar in att det är självklart att Clinton kommer att åtalas. I det läget skulle inte Clinton kunna nomineras till demokraternas presidentkandidat och Sanders är enda alternativet, enligt Trump.

Men lika lite som det är enkelt att bli av med Trump på det republikanska konventet, lika svårt är det att gå förbi Clinton på det demokratiska. Clinton kan komma att klandras för den privata servern men att åtala henne är något helt annat. Det skulle av demokraterna ses som en politisk handling. Åtal står inte i proportion till hennes misstag. Åtalet skulle dessutom kunna läggas ned efter en tid av turbulens.

Men Trump hoppas på FBI och möjligen har han rätt i att Bernie Sanders avvaktar av det skälet.

En lång, het politisk sommar väntar.