Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Salmonella. Bild: Wikimedia commons
Salmonella. Bild: Wikimedia commons

Salmonellautbrott i Västsverige – tecken på samma smittkälla

36 personer i runt tio olika län har drabbats av ett salmonellautbrott som kan ha samma smittkälla. De flesta av de drabbade personerna bor i Västra Götaland. Vilket livsmedel som kan ha orsakat utbrottet är oklart i nuläget.

Vissa personer som drabbats har varit så dåliga att de vårdats på sjukhus, skriver Skaraborgs Läns Tidning, som var först med att rapportera om salmonellautbrottet.

Eftersom salmonellasmittan berör flera landsting har Folkhälsomyndigheten nu tagit över utredningen om smittspårning. Enligt myndigheten förekommer flest fall i Göteborgsområdet, Halland, Dalarna och även Jönköping.

– Det ser ut att vara ett livsmedel som har distribuerats ut i landet. Så det man gör nu är mikrobiologiska analyser och sedan pågår intervjuer med personerna som är sjuka. Då handlar det om att identifiera vad de har ätit. Vi letar efter gemensamma nämnare för att få fram en lista av misstänkta livsmedel, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten.

Hon rekommenderar att vara noggrann med kökshygienen. Vilket livsmedel det är som kan vara smittkällan kan enligt henne inte konstateras ännu.

– Vi vet inte om antalet insjuknade stannar vid 36. Det är inte så att vi alltid lyckas fastställa orsaken vid ett utbrott. Ibland kan det vara ett livsmedel som har distribuerats och ätits och sedan försvinner innan vi har kunnat identifiera vad som orsakat utbrottet, förklarar hon.

Salmonella är en magsjukdom som sprids via dryck och mat som har hanterats på ett felaktigt sätt. Drabbade får ofta lindriga besvär som snabbt går över, men vissa kan få diarré och hög feber.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.