En 30-årig man fick varken sakkunnig eller omsorgsfull vård när Sahlgrenskas akutmottagning tog hand om honom efter ett överfall på stan, enligt IVO.
En 30-årig man fick varken sakkunnig eller omsorgsfull vård när Sahlgrenskas akutmottagning tog hand om honom efter ett överfall på stan, enligt IVO. Bild: Jonas Lindstedt

Sahlgrenska kritiseras för dålig vård av knivskuren

En 30-årig man fick varken sakkunnig eller omsorgsfull vård när Sahlgrenskas akutmottagning tog hand om honom efter ett överfall på stan. Det slår Inspektionen för vård och omsorg fast i ett kritiserande beslut.

ANNONS
|

30-åringen kom i ambulans till Sahlgrenska en kväll i juni. Han hade då överfallits av okända män i centrala Göteborg och knivskurits i armen, ryggen och bakhuvudet. Hans näsa var krossad och han hade fått tre revben söndersparkade.

Mannen blev undersökt av traumateamet och fick sina sår hopsydda. Därefter skrevs han, enligt anmälan, ut från sjukhuset mitt i natten. Ingen av personalen hjälpte honom att kontakta anhöriga, och han lämnades utanför akuten i bara kalsongerna.

Ivo bedömer att 30-åringen inte fått en sakkunnig och omsorgsfull vård. Detta eftersom en nerv- och muskelskada i hans högra arm missats.

Den behandlande läkaren har i ett yttrande till Ivo förklarat detta med att 30-åringen inte varit "tillräckligt vaken och adekvat" för att hon skulle kunna göra en neurologisk undersökning.

ANNONS

Om det var så, borde SU ha sett till att en kontrollerande undersökning blivit gjorde när det var möjligt, anser Ivo. Eftersom sjukhuset inte gjort detta, har det inte levt upp till kraven i patientsäkerhetslagen att planera, leda och kontrollera arbetet så att god vård upprätthålls.

Ivo anser sig inte kunna ta ställning till vad 30-åringen anmält om hur han behandlades vid utskrivningen.

Men Inspektionen för vård och omsorg "påminner" Sahlgrenska om att vården ska bedrivas med respekt för den enskilda människans värdighet.

ANNONS