Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna Ekström: S är hårt pressat från två håll om arbetsrätten

I dag presenterades utredningen om förändrad arbetsrätt, där heta potatisar som uppluckring av turordningsreglerna och att det ska bli enklare och billigare att säga upp personal av personliga skäl, ingår.
Men samma dag som utredningen läggs fram kritiserar arbetsmarknadsministern själv dess grund. Kommer förslaget att falla på målsnöret? Här är tre frågor till GP:s politikreporter Anna Ekström.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Under måndagen presenterades utredningen om förändrad arbetsrätt. Men bara timmarna innan underkände beställaren själv, arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), utredningen.

Och turerna började långt innan dess, redan när det stod klart att arbetsrätten kunde förändras gick fackföreningsrörelsen till angrepp mot Socialdemokraterna, samtidigt som Vänsterledaren Jonas Sjöstedt hotat med att försöka fälla regeringen om utredningen blir till lag.

Vad har egentligen januariavtalet med las att göra?

– Utredningen om förändrad arbetsrätt är en av de centrala delar i januariavtalet, en av de stora vinsterna för Liberalerna och Centerpartiet men Socialdemokraternas svåra eftergift. För S var det helt enkelt en förutsättning för att komma till makten efter den långa processen efter valet 2018.

LÄS MER: Politiskt storbråk om sist in först ut

– För S, som står nära fackföreningsrörelsen var det här den kanske svåraste delen i januariöverenskommelsen att svälja. Kritiken från både fackföreningar och från Vänsterpartiet har varit stenhård, så pass att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har hotat att försöka fälla regeringen om utredningen blir lag.

– Planen är att utredningens förslag, som bland annat handlar om att fem personer får undantas från las-listan vid uppsägningar, genomförs om inte fack och arbetsgivare själva lyckas göra upp om förändringar i anställningsskyddet i höst.

Kommer den här utredningen alls att gå vidare?

– Att arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) själv, samma dag som utredningen ska presenteras, underkänner den, gör framtiden oviss. Till DN säger hon att det är "en kraftig slagsida för arbetsgivarens fördel" och att utredningen inte levererar enligt direktiven den fått av politikerna. Det innebär en öppning för S, som kan kosta sig på kritik om att produkten inte är vad de har beställt.

– Å andra sidan kommer L och C göra sitt för att driva sina hjärtefrågor vidare. Liberalerna, som inte är lika bekväm som C i rollen som samarbetsparti till regeringen, har inte heller särskilt mycket att förlora på att sätta hårt mot hårt.

LÄS MER: Nordmark vill justera las-förslag

– S hoppas att fack och arbetsgivare ska göra upp. Då kan S nu visa att de är kritiska för en allt för långtgående förändring av arbetsrätten, samtidigt som de lyckas hålla sig väl med både fack, Vänsterpartiet och samarbetspartierna.

Hur kan det komma sig att S väntar så länge med kritiken? Varför kommer den först på mållinjen?

– I och med januariavtalet har S position i frågan varit låst. Det är känt att det svider att luckra upp anställningstryggheten, samtidigt som partiet har tvingats försvara förändringen, och försökt lyfta fram att det inte handlar om en uppluckring som enbart skulle gynna arbetsgivarna.

– S är hårt pressat från två håll – dels fackföreningarna och hotet från Vänsterpartiet, dels från C och L, och om nu Socialdemokraterna, med utredningen i sin hand, kan hävda att det inte var såhär det skulle bli, att utredningen inte följt direktiven, kan det ge partiet en öppning att driva frågan åt en annan riktning.