Forskare på Karolinska institutet ska titta på avbilder av hjärnor för att försöka svara på hur viruset orsakar lukt- och smakbortfall.
Forskare på Karolinska institutet ska titta på avbilder av hjärnor för att försöka svara på hur viruset orsakar lukt- och smakbortfall. Bild: Bertil Ericson / TT

Söker svar på hur corona påverkar smak och lukt

Lukt- och smakbortfall var en av de symptom som tidigt kopplades samman med utbrottet av covid-19. Nu ska forskare på Karolinska studera hjärnor för att försöka få svar på hur viruset påverkar sinnena.

ANNONS
|

Ett av de symptom som tidigt började rapporteras från de som insjuknat med covid-19 var smak- och luktbortfall. Nu har forskare på Karolinska institutet inlett en studie om hur viruset påverkar lukt- och smaksinnet. Det rapporterar SVT.

Forskarna ska undersöka avbilder av tjugo personers hjärnor, varav hälften av dem varit sjuka i covid-19. Karolinska ska göra jämförelser mellan bilder som tagits före och efter infektionen.

– Vi tror att ungefär 50-70 procent av de som haft covid-19 får någon form av luktproblem. Med uppskattningen att en halv miljon svenskar har bekräftad covid-19, kommer en betydande andel få bestående problem, säger Johan Lundström, luktforskare och lektor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet till SVT.

ANNONS

LÄS MER:Därför dör vissa i corona – medan andra går symtomfria

Finns även flera ovanliga symptom

De skriver också att folk drabbas antingen av lukt- och smaksinne försvinner eller att sinnena förändras och att lukter och smaker förvrängs och blir obehagliga.

Utöver lukt- och smakbortfall har en rad andra symptom rapporterats. Många av dem liknar influensasymptom, som hosta och feber, men också exempelvis blå tår och ”happy hypoxia” – personer som är pigga men har svår syrebrist.

Det sistnämnda är ett fenomen Magnus Gisslén, professor på Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tidigare uttalat sig om i GP.

– Jag känner igen det väldigt väl. Det är ganska vanligt att man kommer in till oss men känner sig mycket bättre med lite syrgas. Sen kan det gå väldigt snabbt utför. Det är som att patienterna lurar sig själva, sa han till GP då.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS