Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så skyddar du dig mot coronaviruset

Under lördagen bekräftades det trettonde coronafallet i Sverige – och viruset har spridit sig snabbt sedan utbrottets start, från staden Wuhan i Kina till flera delar av världen. Det här ska du tänka på för att skydda dig själv och andra från viruset.

Folkhälsomyndigheten bedömer den allmänna smittspridningen av det nya viruset som låg i Sverige. Men trots den låga risknivån för allmän smittspridning är risken tvärtom hög för enstaka sjukdomsfall i landet.

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Viruset smittar genom närkontakt mellan människor, eller genom så kallad droppsmitta. Symtomen för den som drabbas av covid-19 är luftvägsbesvär, feber och hosta.

Den som är sjuk kan till viss del skydda omgivningen från smitta, genom att förhindra vätskepartiklar från hosta och nysningar att nå andra personer.

Att hosta eller nysa i armvecket, liksom att tvätta händerna med tvål och vatten ska enligt Folkhälsomyndigheten minska risken för att föra en eventuell smitta vidare.

LÄS MER: Få barn och unga drabbas av corona-viruset

Munskydd skyddar inte

Du kan också minska risken för att själv drabbas genom att undvika att röra vid ansiktet eller i ögonen. Ett sätt att generellt förebygga sjukdom är att vara noggrann med handhygienen. För den som inte har tillgång till tvål och vatten, kan även handsprit vara ett alternativ.

Ett vanligt munskydd skyddar däremot inte mot viruset.

Vårdguiden 1177 uppmanar dessutom personer som är sjuka att stanna hemma för att undvika att smitta människor i kollektivtrafiken, på arbetet och på andra platser där man är i närheten av människor.

Om du har hosta eller andningsbesvär och under de senaste 14 dagarna har besökt Kina, Iran, Sydkorea eller de Italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna eller Veneto, eller vet med dig att du har varit i kontakt med någon som har covid-19, ska du ringa telefonnummer 1177. När du ringer numret kommer du att få information om när och var du ska söka vård.

LÄS MER: Milanoprofessorn om coronaepidemin: ”Då är det vettigt att stänga skolor”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.