Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En fråga som engagerar många är hur ofta andra par har sex.  Bild: Mostphotos
En fråga som engagerar många är hur ofta andra par har sex. Bild: Mostphotos

Så ofta har par sex

Något som många frågar sig är hur ofta andra par har sex. Det är iallafall en vanlig sökning på Google. Och enligt sexologen tror man lätt att alla andra har mer sex än en själv. Men stämmer det verkligen?

Hur ofta ligger par? Det är en vanlig fråga på Google, som bevisligen många undrar över. I Folkhälsomyndighetens stora undersökning om sex och relationer som presenterades 2019 uppgav de flesta att de hade sex två till tre gånger i månaden.

Att det är en viktig fråga för folk och att man jämför sig med andra känner Suzann Larsdotter igen. Hon är auktoriserad sexolog och jobbar på RFSU.

LÄS MER: Så får man ett bra sexliv

– Man har sett i studier att man tror att alla andra har mer sex än man själv. Folk borde istället prata mer med varandra om sitt sexliv – för då ser man att andra också har sex sällan, eller mer ofta. Vilket gör att allt är normalt. Folk vill gärna uppehålla en fasad och verka så lyckade.

Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog och expert på frågor om sex och samlevnad. Bild: RFSU
Suzann Larsdotter är auktoriserad sexolog och expert på frågor om sex och samlevnad. Bild: RFSU

Hon fortsätter:

– Man kan inte jämföra sitt sexliv med andras. Ett par som nyss träffats har oftast mer sex än ett par som varit ihop länge – vilket inte är så konstigt, säger Suzann Larsdotter.

LÄS MER: Populäraste sexleksakerna i Göteborg

Hon tycker inte att man ska stirra sig blind på statistiken, utan istället fråga sig om man själv är nöjd.

Ett bra sexliv kräver jobb

Att ha ett bra sexliv kräver jobb, menar Suzann Larsdotter. Och det är sällan som lusten bara kommer. Men det finns en kulturell förväntan att man ska känna lust.

– Har man tappat lusten är det ett jobb att få den tillbaka. Det är oftast en myt att den bara kommer. Har man inte tid för sex – måste man ge sig tid.

Hon fortsätter:

– Om lusten saknas får man fundera på vad som gör en upphetsad och fylla tillvaron med den. Blir man upphetsad av att se en porrfilm, eller läsa en erotisk film? Är man för trött på kvällen för sex, ha sex på morgonen då – när man är utsövd istället, säger Suzann Larsdotter.

För att ha ett bra sexliv behöver man jobba på det, för lusten kommer inte av sig själv, menar sexolog Suzann Larsdotter. Bild: Karin Malmhav / SvD / TT
För att ha ett bra sexliv behöver man jobba på det, för lusten kommer inte av sig själv, menar sexolog Suzann Larsdotter. Bild: Karin Malmhav / SvD / TT

Hur viktigt är sex i en relation?

– Det är väldigt individuellt. För många är det ett viktigt kitt, men det är olika viktigt i olika perioder i livet. Äldre ligger mer i dag – även om det sker en nedgång ju äldre vi blir.

LÄS MER: Därför ökar vårt intresse för sexleksaker

Män trötta på att ta initiativ till sex

Hon menar också att vi behöver bli mer jämlika när det kommer till att ta initiativ till sex. I relationer mellan män och kvinnor är det fortfarande mest vanligt att mannen tar initiativet.

– Män börjar bli trötta på det, det ska vara så jämlikt vid föräldraledighet och mycket annat – men i sexlivet är det inte så. De är trötta på att erövra, tjata och förföra. De vill också bli förförda, vilket jag ofta ser hos yngre män. De längtar efter att bli förförda. Det är viktigt att kvinnorna tänker på att sexet även ligger på deras ansvar.

När är folk mest nöjda med sitt sexliv och sin kropp?

– Forskning verkar visa på kvinnor 40 plus – då de mer landat i sig själva och vet hur de får orgasm. Bland män är det mer bland yngre killar i 20- till 30-årsåldern.

LÄS MER: Hur vet man när det är dags att skiljas?

LÄS MER: Blir män mindre uthålliga med åren?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.