Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 19 procent av svenskarna är redo att flyga mindre under året.  Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
19 procent av svenskarna är redo att flyga mindre under året. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Så mycket vill svenskarna göra för att stoppa klimathotet

För att bekämpa klimatförändringarna vill 67 procent av svenska folket fortsätta att källsortera sitt avfall, kvinnorna hellre än männen. Men bara 19 procent av svenskarna är beredda att flyga mindre.
– Jag är inte helt förvånad, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Under onsdagen presenterar Europeiska investeringsbanken (EIB) sin tredje internationella klimatundersökning. Den här gången fokuserar man bland annat på medborgarnas inställning till klimatvänliga åtgärder under året.

Svenskarnas bästa gren är återvinning – 67 procent av befolkningen vill fortsätta att källsortera och återvinna.

– Medvetenheten om miljö- och klimathotet har ökat - liksom inställningen till vad man man själv kan göra för att bidra positivt. Där har har de skett en klar förbättring under senare år, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen..
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen..

Finnarna är bättre

Det finns dock ingen större anledning att slå sig för det blågula återvinningsbröstet – viljan att börja eller fortsätta återvinna är enligt den omfattande undersökningen stor runt om i Europa. Exempelvis är 74 procent av britterna och 72 procent av finnarna redo för källsortering under 2019.

Även maten ligger svensken varmt om hjärtat – 48 procent vill så långt det går köpa livsmedel som är lokalt odlad och säsongsbetonad.

När det gäller att ta bussen eller cykeln i stället för bilen är dock inte inställningen lika positiv. 30 procent kan tänka sig att åka kollektivt medan 28 procent är beredd att cykla.

Vill inte flyga mindre

Att använda mindre el eller grön energi står inte heller särskilt högt på dagordningen, 26 respektive 24 procent.

Och att flyga mindre under 2019 för att få bukt med klimathotet är det 19 procent av svenskarna som är beredda att göra.

– Det är klart att jag gärna sett att fler engagerat sig när det gäller utsläpp och energiåtgång. Det känns ibland som att den typen av beslut blir för svåra eller för stora. Källsortering går bra, men sedan tar det stopp, säger Johanna Sandahl.

I Sverige är det kvinnorna som har mest positiv inställning till att återvinna sitt avfall. 76 procent jämfört med 57 procent av männen.

Kvinnor och yngre

EIB:s klimatundersökning visar också att yngre EU-medborgare är mer positiva än äldre till klimatåtgärder som internationella organisationer vidtar.

– Det känns igen från andra undersökningar - kvinnor och yngre är mer positiva till ett miljöengagemang, säger Johanna Sandahl.

Sex procent av svenskarna säger sig inte vara beredda till klimatvänliga åtgärder överhuvudtaget och tre procent menar att klimatförändringarna inte existerar.

– Den delen tycks bli mindre, i dag är det allt färre som ifrågasätter klimatförändringarna som ett miljöproblem, säger Johanna Sandahl.

Folkets engagemang viktigt

Enligt den nya undersökningen anser svenskarna även att nationella regeringar och internationella organisationer bör ha huvudansvaret för att bekämpa klimatförändringarna.

Svenskarna anser också att regeringen bör inta ledarrollen nä̈r det gäller att bekämpa klimatförändringarna, men att befolkningen individuellt har en nästan lika viktig roll att spela.

Enligt EIB återspeglar klimatundersökningen de klimatdemonstrationer som nyligen har hållits i flera europeiska städer och som har visat på medborgarnas stora engagemang.

Så genomfördes undersökningen:

Undersökningen har gjorts av Europeiska investeringsbanken (EIB) i samarbete med marknadsundersöknings- och dataföretaget YouGov. Syftet är att skapa ett underlag till den bredare debatten om klimatförändringarna och få kännedom om medborgarnas uppfattningar och förväntningar i fråga om klimatåtgärder.

EIB:s klimatundersökningsdata publiceras i sex olika omgångar, där varje dataserie handlar om ett specifikt tema och fokusområde. Denna gång handlar det om medborgarnas inställningar till klimatförändringarna

25 000 personer deltog i undersökningen och en representativ panel valdes ut för varje land.

Klimatvänliga åtgärder som svenskarna vill fortsätta med under 2019:

• Att återvinna sitt avfall – 67 %

• Att köpa lokala och säsongsbetonade livsmedel – 48 %

• Att minska sitt avfall – 41 %

• Att konsumera mindre generellt sett – 41 %

• Att sluta köpa plastprodukter – 37 %

• Att oftare välja kollektiva transportmedel i stället för bilen – 30 %

• Att ta cykeln oftare i stället för bilen – 28 %

• Att använda mindre el – 26 %

• Att använda grön energi – 24 %

• Att flyga mindre ofta – 19 %

• Inget av detta–6%

• Vet inte–4%

• Klimatförändringarna finns inte – 3 %.

Källa: EIB

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.