Göteboborgsprofessorn Stefan Tengblad som själv jobbar hemifrån är inte förvånad över skillnaderna i distansarbete mellan olika regioner.
Göteboborgsprofessorn Stefan Tengblad som själv jobbar hemifrån är inte förvånad över skillnaderna i distansarbete mellan olika regioner. Bild: Lisa_Thanner

Så mycket har hemarbetet ökat i din kommun

Många befarade att vi skulle tröttna på att arbeta hemma efter sommaren och att allt fler skulle börja ta sig till sin arbetsplats. Men enligt ny mobilitetsdata från Google ser vi ut att fortsätta hålla oss hemma i samma utsträckning som före sommaren. Dock skiljer sig nivån mycket mellan olika kommuner.

ANNONS
|

När coronapandemin slog till i början av mars och Folkhälsomyndigheten började uppmana oss att jobba hemifrån så sjönk aktiviteten på arbetsplatserna kraftigt. Det visar platsdata från våra våra smartphones som samlats in av Google och sedan bearbetats av nyhetstjänsten Newsworthy.

Men den sjönk inte lika mycket över allt. Stockholms län visar en mycket större nedgång än resten av landet, och de större städerna och kommunerna runt dem visar även de på en mycket högre nedgång än övriga landet.

I Göteborgsregionen är det till exempel Göteborg, Mölndal och Partille som haft störst nedgång, medan Lilla Edet, Öckerö och Tjörn haft en mycket mindre nedgång.

ANNONS

LÄS MER:Hemmajobbandet kan fortsätta många månader

LÄS MER:Ställ krav på din chef vid hemarbete

Datan som grafen bygger på kommer från Google Mobility Report och har sammanställts av nyhetstjänsten Newsworthy. Den gula grafen visar Västra Götalands län, övriga gråa grafer är andra län. Den nedersta grafen visar Stockholms län. Hacken i kurvan har skett under påsk, Kristi himmelsfärd, midsommar och den stora sommarsemesterperioden. Aktivitetsnivån varje arbetsvecka har jämförts med nivån innan pandemin, 3 januari - 6 februari.
Datan som grafen bygger på kommer från Google Mobility Report och har sammanställts av nyhetstjänsten Newsworthy. Den gula grafen visar Västra Götalands län, övriga gråa grafer är andra län. Den nedersta grafen visar Stockholms län. Hacken i kurvan har skett under påsk, Kristi himmelsfärd, midsommar och den stora sommarsemesterperioden. Aktivitetsnivån varje arbetsvecka har jämförts med nivån innan pandemin, 3 januari - 6 februari. Bild: Newsworthy

Enligt Googles senaste siffror från 24-30 augusti så var aktiviteten på arbetsplatser i Sverige 28 procent lägre än veckorna före pandemin.

Stora skillnader

På Göteborgs arbetsplatser var den 35 procent lägre, medan Öckerös arbetsplatser bara hade en nedgång med 20 procent, och Tjörns bara fem procent.

I Stockholms kommun, som är en av dem som haft störst nedgång, minskade aktiviteten på arbetsplatserna med 46 procent.

Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet, tycker att siffrorna är intressanta.

– Det är spännande att se hur olika det är. Sån här statistik blir ju mer tillförlitlig ju mer aggregerad den är och ju mer data man tillför. Det är klart att våra smartphones kan lämna en massa info om var vi är, men jag tror inte att man kan använda den för att se något annat än trender. Där tror jag att den är ganska träffsäker.

”Jag tror den stora skillnaden beror på olika sammansättningar av arbetslivet, säger Stefan Tengblad”, professor i human resource management vid Göteborgs universitet.
”Jag tror den stora skillnaden beror på olika sammansättningar av arbetslivet, säger Stefan Tengblad”, professor i human resource management vid Göteborgs universitet. Bild: Lisa_Thanner

”Stockholm är en extrem kontorskommun”

De stora skillnaderna man ser mellan olika regioner i Sverige tror han framför allt beror på vilken typ av arbetsplatser som är dominerande.

– Stockholm är en extrem kontorskommun medan vi fortfarande har industrier här i Göteborg. Och om man tittar ut i världen så kan man se att Washington DC som verkligen är en kontorsstad, där är det ännu fler som jobbar hemma.

ANNONS

Du tror inte att det har att göra med hur stor smittspridningen varit då?

– Jag tror inte att det har gjort så stor skillnad i Sverige. Bland kommunerna har jag inte hört någon som sagt att alla ska jobba hemma. Jag tror den stora skillnaden beror på olika sammansättningar av arbetslivet.

– Västra Götaland är till exempel ganska likt Skåne och även Uppsala och de ligger nära varandra i nedgången.

Skillnaderna mellan olika kommuner i Göteborgsregionen tror han beror på samma sak.

– Det kan även finnas en viss semestereffekt som dröjer kvar.

Vad tror du om hösten. Kommer vi att fortsätta att jobba hemifrån i samma utsträckning?

– Det är svårt att säga och hänger förstås ihop med smittorisken. I Europa har det ju ökat. Om det skulle ske även i Sverige så skulle det säkert komma nya restriktioner. Men om smittrisken ligger på den nivå som är i dag så tror jag inte att vi kommer att se så dramatiska förändringar.

– Jag har hört många arbetsplatser som sagt att vi kör året ut. Jag tror man vill se att utvecklingen är stabil innan man gör någon förändring, säger Stefan Tengblad.

ANNONS

Om Googles data

Google publicerar varje vecka aggregerad och anonymiserad data över hur mycket aktiviteten ökat och minskat på olika typer av platser, däribland platser de kategoriserat som arbetsplatser.

Statistiken bygger på användare som har platshistorik påslagen på sin telefon och representerar därmed inte nödvändigtvis all aktivitet på arbetsplatserna.

Den svenska nyhetstjänsten Newsworthy har samlat ihop och analyserat datan från Sverige. I sin analys, som artikelns siffror bygger på, har de utelämnat lördagar och helgdagar.

Google har beslutat att offentliggöra datan under pandemin och så länge myndigheter har nytta av den i arbetet med att begränsa smittspridningen.

Missa inte det senaste från din kommun

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om din kommun som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonerna här intill!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS